, Index = index Potenton Alapítvány

Francia barokk zenei mesterkurzus

Szeretettel várunk minden barokk zene iránt érdeklődő muzsikust
aktív vagy passzív résztvevőként

2019. szeptember 24-27. között
a PTE MK Zeneművészeti Intézetében

 a PTE MK ZMI, az Orfeo Zenei Alapítvány, a CMBV (Versailles-i Barokk Zenei  Központ) valamint a Potenton Alapítvány közös szervezésében
megrendezésre kerülő

FRANCIA BAROKK ZENEI MESTERKURZUSRA!

Kurzusok:

STÉPHANIE-MARIE DEGAND
- vonós mesterkurzus
- zenekari munka a Pécsi Egyetemi Zenekarral (a vonós kurzus résztvevői számára opcionálisan, korlátozott számban nyitott az aktív részvétel)

JUDITH VAN WANROIJ
- ének mesterkurzus

BENOÎT DRATWICKI
- francia barokk előadói gyakorlat
2019.09.27-én 18:00 órai kezdettel az ének kurzus résztvevői adnak zárókoncertet, 19:30-tól pedig Stéphanie-Marie Degan vezetésével a Pécsi Egyetemi Zenekar muzsikál a Liszt Ferenc Hangversenyteremben.
A belépés ingyenes.

Bővebb információ a koncertekről: http://potenton.hu/franciabarokkkurzus

Részvételi díj:
Aktív 20.000 HUF | Passzív 10.000 HUF

Jelentkezési felület: https://bit.ly/2Io3b24

Jelentkezési határidő: 2019.08.10.

További részletekért az alábbi email címen érdeklődhetnek: farago.emanuela@pte.hu

 

Stéphanie-Marie DEGAND először Jean-Walter Audoli és Emmanuelle Haim növendékeként tanult hegedülni, s egyhangú döntés alapján felvételt nyert a Conservatoire National Supérieur de Musique in Paris-ba 1990-ben, ahol Jacques Ghestem volt a mestere. A konzervatóriumi évek alatt művészi megközelítését a rendkívül sokrétű repetroár tanulmányozása által cizellálódott William Christie, Patrick Bismuth, Christophe Rousset and Christophe Coin professzorok segítségével. 4 első díjat valamint felvételt nyert a speciális előadóművészeti képzésre.

A Konzervatóriumban végzett tanulmányok befejezése után szólistaként és kamarazenészként sokszínű karrierre tett szert, gyakran adott kamaraesteket illetve szerepelt vendégművészként.

Az elkötelezettség s a zene művészeti feltárása rendkívül fontos számára, különösen nagy elismerés számára, hogy több nemzetközi verseny nyertese, dobogósa volt 1995-2002 között. Hangszeres szólistaként jelölve lett Francia Kulturális Minisztérium által évente megrendezett Victoires de la Musique Classique díjátadó “Új felfedezett” kategóriájában.

Stéphanie-Marie gyakran koncertezik Európa vezető hangversenytermeiben és fesztiváljain.
2002-ben megjelent debütáló albuma szép elismerést kapott a kritikusoktól, azóta folyamatosan készít lemezeket, melyeket szólistaként vagy kamarazenészként hallhatjuk.

Zenekari vezénylést David Reiland-nál tanult.

A párizsi Conservatiore Nationale Supérieur oktatója 2014 óta.

Saját Catenari, 1710 és Gennaro Gagliano, 1756 hangszerein játszik.Miután megszerezte diplomáját holland jogból, a holland születésű szoprán, Judith van WANROIJ az amszterdani Konzervatóriumban, Margaret Honig-nál kezdett el énekelni. 2004 februárjában szerezte kitüntetéses bizonyítványát a Holland Nemzeti Opera Akadémián. 2003-ban első díjat nyert a tekintélyes ’Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie’ oratórium versenyen.

Számos barokk, klasszikus és romantikus operában és színpadi műben, valamint oratóriumban énekelt Európa-szerte valamint az Egyesült Államokban is a legkiemelkedőbb zenekarokkal és karmesterekkel. Több alkalommal lépett színpadra Budapesten is az Orfeo zenekarral.A 18. századi francia operákra specializálódott zenetörténész és zeneelméleti szakember, Benoît DRATWICKI 2006 óta a Versaillesi Barokkzenei Központ (CMBV) művészeti igazgatója. Az állami finanszírozású intézmény a francia barokk zene újra felfedezésére illetve annak újbóli bemutatására fókuszál a francia és nemzetközi színpadokon. Benoît Dratwicki, aki eredetileg cselló és fagott tanulmányokat végzett a Metz Konzervatóriumban, később zeneelméletet tanul a párizsi Sorbonne-on, számos kritikus által elismert monográfia írója. Ezek köző tartozik Antoine Dauvergne, a párizsi opera igazgatójának legelső életrajza illetve François Colin de Blamont-ról készült tanulmánya is. Számos barokk kotta modern kiadását készítette elő illetve a francia barokk zene drámai műveinek korszerű bemutatói, felvételei és előadásainak megvalósítában működött közre. A hanglemez kiadványok kísérő szövegeinek keresett szerzője, a kiemelkedőbb lemezkiadókkal dolgozik együtt, beleértve, pl. a Concert Spirituel vagy az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus Glossa lemezkiadónál készített francia operagyűjteményeinek felvételeit. Az énekes repertoárból  számos átiratot és modern kiadást készített a CMBV számára (pl. Lully, Rameau and Gluck). 2006 óta aktívan közreműködik a Palazzetto Bru-Zane (Francia Romantikus Zenei Központ) munkájában ; 2006-2009 művészeti igazgatóként majd később tanácsadóként. Szakmai eszmecserék, konferenciák, nemzetközi versenyek zsűrijében állandó meghívott vendég. Sok éven át a zenetörténelem és a zenés színház legjelentősebb műveinek megvalósításának és előadásának szentelte magát.

Jegyek

PTE MK ZMI hallgatók és oktatók részére ingyenes.

Részvételi díj külsősök számára:
Aktív 20.000 HUF | Passzív 10.000 HUF

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi