, Index = index Potenton Alapítvány

RÁNKI Dezső Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész szólóestje

Köszönjük a nagy számú érdeklődést, a koncertre MINDEN jegy ELKELT!

MŰSOR:
Joseph Haydn: B-dúr szonáta Hob. XVI:41
Allegro | Allegro di molto

Maurice Ravel: Menuet sur le nom de Haydn / Menüett Haydn nevére Sonatine / Szonatina I. Modéré | II. Mouvement de Menuet | III. Animé

Bartók Béla: Gyermekeknek, 1. füzet (1945)

Bartók Béla: Kolindák I-II. (1925)

Bartók Béla: Szvit op. 14 (1916)
Allegretto | Scherzo | Allegro molto | Sostenuto

Joseph Haydn: Esz-dur szonáta Hob. XVI:49
Allegro | Adagio e cantabile | Finale. Tempo di Menuet

 

Ránki Dezső annak a letisztult, klasszikus formának és hangzásvilágnak szenteli zongoraestjét, mely a 210 éve elhunyt Joseph Haydn műveitől kezdve mindig megújulva vissza-visszatér a zenetörténet folyamán. A mester B-dúr és Esz-dúr szonátái között Ravel Haydn nevére komponált szonatináját és Bartók műveket hallunk. Hogy hogyan kapcsolódik Bartók stílusa a nála 150 évvel korábban született bécsi klasszikus mesteréhez, azt Bartók maga árulja el, amikor elmondja, mire gondolt a Szvit komponálásakor: „egy tisztább, csontosabb-izmosabb stílusra, amelyből hiányzik a késő romantika súlyos akkordikus stílusa, a fölösleges ornamentika, mint például a tört akkordok és más képletek, és amelyik sokkal egyszerűbb stílus.”


RÁNKI Dezső Budapesten született 1951-ben, zenei tanulmányait is Budapesten végezte. 1973-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneakadémián Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. 
Még tanulóévei alatt, 1969-ben, 18 évesen nyerte a Zwickaui Nemzetközi Schumann Verseny I. díját, ez idő óta koncertezik világszerte. Rendszeresen fellépett Európa legtöbb országában, több ízben Észak- és Dél-Amerikában, 2-3 évenként vendégszerepel Japánban. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal, a tokiói NHK zenekarával, és számos neves karmesterrel – többek között Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. Vendég volt sok jelentős fesztiválon, pl. Luzern, Prágai Tavasz, BBC Proms, La Roque d’Anthéron stb.
Jelentős szerepet játszik életében a kamarazene. Több mint két évtizede itthon és külföldön – London, Párizs, München, Milánó, Tokyo stb. – egyaránt rendszeresen koncertezik Klukon Edittel, eljátszották a négykezes, ill. kétzongorás irodalom legnagyobb részét. Elkötelezett előadói Dukay Barnabás egy-, két- és háromzongorás darabjainak – utóbbiakban fiukkal, Ránki Fülöppel társulva.
Ránki Dezső számos elismerésben részesült, 1973-ban Liszt-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 1988-ban Bartók-Pásztory-díjat kapott. 1984-ben Érdemes Művész, 1990-ben Kiváló Művész lett, 2005-ben Prima Primissima Díjat nyert, 2006-ban a „Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal” kitüntetéssel jutalmazták, és 2008-ban másodszor is Kossuth-díjat kapott. 2014 óta Budapest díszpolgára.


A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi