, Index = index Potenton Alapítvány

BÁLINT János fuvolaművész, a detmoldi Hochschule für Music professzorának koncertje

Közreműködik: MADARÁSZ Éva zongoraművész, FAJD-KERNER Mária fuvolaművészMŰSOR:
Georg Philipp TELEMANN: e-moll duó
Carl FRÜHLING: Fantázia
Robert SCHUMANN: Három románc
Franz DOPPLER: Andante és Rondó
Niccolò PAGANINI: 24. Capriccio
Pablo de SARASATE: Cigánymelódiák op. 20
Jules MASSENET: Thais – Meditáció
LISZT Ferenc: II. Magyar Rapszódia

 

Bálint János hangversenyén a 19. századi fuvolairodalom gyöngyszemeiből válogat, kiegészítve híres zeneművek fuvolaátirataival. A romantikus műalkotások előzményeként hangzik el Telemann négytételes duója. A híres zeneszerzők mellett feltűnik néhány kevésbé ismert komponista neve, akikről érdemes néhány szót ejtenünk. Carl Frühling a hangverseny legfiatalabb szerzője, élete a huszadik század első harmadát is felöleli, azt a korszakot, amikor a zeneszerzők többsége elfordult a romantikus tradícióktól és a nagy érzelmek helyett távolságtartóbb, egyszerűbb műveket komponált. Frühling művei – beleértve Fantáziáját is – a romantikus hagyományt viszik tovább hömpölyögve áradó dallamokkal és nagy érzelmi hullámzással. A lengyel származású Franz Doppler nem csupán mint a Magyar Nemzeti Színház első fuvolistája írta be nevét a magyar zenetörténetbe, de öt Budapesten bemutatott operájával is sikert aratott. Fuvolaművészként bár a hangszer minden lehetőségét ismerte, Andante és Rondo című duója mértéktartó, a hangszernek inkább a lírai, mint a virtuóz oldalát csillogtatja meg.
A koncert második felében olyan híres átiratok szerepelnek, melyek az eredeti hangszeren is kihívás elé állítják az előadót. A spanyol hegedűművész és zeneszerző, Pablo de Sarasate minden ismert művét eredetileg hegedűre és zongorára komponálta, de nem ritkák a különböző hangszerre való átdolgozások. Paganini Capricciója és Massenet Meditációja sem teszi kevésbé próbára a fuvolistát, mint a hegedűst, de míg az egyik lenyűgöző virtuozitásával, a másik végtelenül hosszú frázisaival.

BÁLINT János 1961-ben született Hódmezővásárhelyen. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián diplomázott 1984-ben. Több nemzetközi versenyen nyert díjat (Ancona, Lipcse).
A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának szóló fuvolása volt 1981-1991 között. A Római Respighi Academia-n (1987-1992) és az Academia Musicale di Rovigo-n (1994-2001) is tanított. Tíz évig a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumának docense volt. Jelenleg a német Detmoldi Zeneművészeti Főiskola és az olasz Accademia Musicale di Imola professzora, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólófuvolása. Szólistaként fellépett több európai fesztiválon és koncertteremben, valamint az USA-ban, Japánban, Tajvanon, Koreában és Izraelben. Fellépésein partnerei voltak Ruggiero Ricci, Gervase de Peyer, Pierre Pierlot, Cziffra György, Vásáry Tamás, Adorján András, Ransom Wilson, Susan Milan, Aurele Nicolet, Alain Marion és Jean Claude Gerard, Kocsis Zoltán. Koncertezett híres együttesekkel, mint pl. az English Chamber Orchestra, Radio Orchestra of Bratislava, 'The European Soloists from Luxembourg' Chamber Orchestra, valamint a legnevesebb magyar kamara- és szimfonikus zenekarokkal. 8-10 mesterkurzust tart évente különböző európai zenei intézményben és neves fesztiválokon (Bécsi Zeneművészeti Főiskola, Sibelius Akadémia Helsinki, Trinity College London, Allegro Vivo Festival – Ausztria, Spectrum ’87 Festival – Luxembourg, SuverArt Fesztivál – Olaszország). A veszprémi Auer Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője. A Doppler Zeneművészeti Egyesület egyik alapító tagja és elnöke. Több mint 30 CD-je jelent meg a Hungaroton, Capriccio és Naxos gondozásában. 20 éve vesz részt a japán Pearl fuvolagyártó cég hangszerfejlesztési munkálataiban, melynek meghatározó reklámembere. 2008-ban Liszt-díjjal tüntették ki.


MADARÁSZ Éva középiskolai tanulmányait a Kecskeméti Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, zongoratanára Radványi Mária volt. Főiskolai és egyetemi tanulmányai alatt zongoratanára Hargitai Imre. A Zeneművészeti Egyetem énekes zongorakísérő-, korrepetitor szakán Varasdi Emília tanítványa volt.
Már tanulmányai alatt számos fellépési lehetőséget kapott. Rendszeresen koncertezik kamarazenészként, korrepetitorként. Főbb kamarapartnerei: Drahos Béla, Matúz István, Kertesi Ingrid, Walter Moore, Oláh Vilmos, Anatolij Fokanov, Csereklyei Andrea. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar billentyűs szólamvezetője 2012-től. Bálint Jánossal évek óta rendszeresen muzsikálnak együtt.
2016-tól rendszeresen fellép, mint a Magyar Művészeti Akadémia zeneszerzőinek szóló- és kamarazenei műveinek előadója. Több ősbemutató fűződik a nevéhez.
Többek között Drahos Béla, Pappné dr. Schmiedt Annamária, Maria Teresa Uribe; a Kecskeméti Cantus Nobilis kórus, az Ars Nova Énekegyüttes korrepetitoraként dolgozott már.
2016 szeptembere óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének művésztanára.
Zongorakísérőként egyetemi felvételi vizsgákon, mesterkurzusokon hazánkban és külföldön – Hollandiában, Ausztriában – egyaránt közreműködik. Országos versenyeken és hangversenyeken vesz részt rendszeresen. Ennek köszönhetően számos alkalommal részesült zongorakísérői különdíjban fuvola- és klarinét versenyek alkalmával.

 

FAJD-KERNER Mária 2015-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvolaművész szakán, majd ugyanitt 2016-ban kitüntetéssel szerezte meg zeneművész-tanári diplomáját is. 2017 szeptemberétől a Zeneakadémia Doktori Iskolájában folytatja tanulmányait, 2019-ben a detmoldi Hochschule für Musik szólista osztályában – prof. Bálint János vezetésével – ugyancsak kitüntetéssel vehette át diplomáját. Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja. Fiatal kora ellenére számtalan hazai zenekar munkájában közreműködött már, három évig volt I. fuvolistája a Budapesti Operettszínház Zenekarának. Emellett zeneiskolában, zenei szakközépiskolában, illetve mesterkurzusokon is végzett már oktatói tevékenységet. Jelenleg a Bergische Symphoniker szóló fuvolistája. 2018 szeptemberétől a PTE Művészeti Kar óraadó oktatója. A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi