, Index = index Potenton Alapítvány

Uwe KOMISCHKE trombitaművész, a weimari FRANZ LISZT Hochschule für Musik professzorának estje

Fellépők:

Uwe Komischke trombitaművész
és növendékei a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolából:
Juampe Tocino
Javier Marrugal
Runa Takada
Evan A. Kirshen
Jiaqi Lu
Andrea Marqués Sancho
Rui Yang
Johannes Maruschke
Lei Dong
Krezinger Bálint
Sirok Márk
valamint
Huszics Ibolya zongoraművész


MŰSOR:

Joseph HAYDN: Esz-dúr trombitaverseny
Erik EWAZEN: Fantázia hét trombitára
Thorvald HANSEN: Szonáta
Théo CHARLIER: Solo de concours
Richard WAGNER/Albert MANCINI: Az istenek alkonya trombitaegyüttesre
Alexander ARUTJUNJAN: Asz-dúr trombitaverseny


Uwe Komischke koncertműsorában két impresszív trombitaverseny között csupa zenei ínyencség szerepel. Eric Ewazen kortárs amerikai zeneszerző művei a különböző fúvós hangszeresek számára szinte kifogyhatatlan munícióval szolgálnak. Hét trombitára komponált fantáziája a sűrűn megjelenő fanfárszerű motívumok közti szakaszokban kimeríti a trombitaegyüttes szinte valamennyi technikai és hangzásbeli lehetőségét. Ezzel a tömör hangzással kellemes kontrasztot képez a dán Thorvald Hansen klasszikus hangzásvilágú, letisztult, könnyed hangvételű szonátája. Théo Charlier trombitaművészi és zeneszerzői munkásságával jelentősen hozzájárult a hangszer 19. századi fejlődéséhez. Nem ragadta magával a század végén divatos katonazene, hanem inkább a hangszer lágyabb hangzásainak megszólaltatási lehetőségei érdekelték. Wagner operáinak lenyűgöző harmóniavilága a megszületésük után eltelt több mint száz év alatt nem maradhatott az eredeti hangszerelés keretei között, hanem az operák egyes részletei különböző hangszerelésben, sokféle átdolgozásban láttak napvilágot. A hangversenyt Alexander Arutjunjan 20-21. századi örmény zeneszerző kontrasztáló karakterekben bővelkedő versenyműve zárja.

Uwe KOMISCHKE Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Schwelmben született 1961-ben. A zenei tanulmányai után kezdte karrierjét 18 évesen, mint szóló első trombitás a Gelsenkirchen Városi Zenekarban. 1983-ban ugyanebben a pozícióban már a Müncheni Filharmonikus Zenekarban játszott Sergiu Celibidache karmester kezei alatt. 1987-ben docensi állást kapott a müncheni Richard Strauss Zeneművészeti Egyetemen. Uwe Komischke trombitaművész szólistaként számos koncerten hallható Németországban és más országokban, valamint a Müncheni Filharmonikusokkal Sergiu Celibidache vezényletével. Szakmájában elismert és híres a CD felvételeinek és a rádiószerepléseinek köszönhetően. Olyan híres zeneszerzők írnak számára műveket, mint Hans Stadlmair vagy Peter Michael Hamel. Aktív hangszertervező, csak olyan hangszeren játszik, amit maga fejlesztett ki Norbert Axmannal.
1993 áprilisában Tokióban a Senzoku Gakuen Zeneművészeti Egyetemen tartott mesterkurzusokat, mely alkalommal az egyetemtől vendég professzori címet kapott.
1994 szeptemberétől Uwe Komischke a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombitaprofesszoraként híresült el. 

HUSZICS Ibolya a Zeneakadémia Pécsi Tagozatán diplomázott, és elvégezte a PTE filozófia szakát is. 1982 óta a Pécsi Művészeti Gimnázium tanára és a PTE MK óraadó korrepetitora.
Rendszeresen koncertezik, hazai és nemzetközi zenei versenyek, kurzusok résztvevője. Számos rádió- és lemezfelvétel közreműködője.


A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi