, Index = index Potenton Alapítvány

Varga Gábor klarinétművész koncertje

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Varga Gábor klarinétművész koncertjére!
Az est folyamán közreműködik Kéry János zongoraművész.

Műsor:

J. Brahms: f-moll Szonáta Op. 120. no. 1
Virágh András Gábor: Rapszódia
C. Debussy: Rapszódia
Kovács Zoltán: Elégia és Tangó
I. Sztravinszkij: 3 darab szólóklarinétra
Barabás Árpád: NocturneVARGA Gábor 1974-ben született, zenei tanulmányait Szegeden, majd 1998-ban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát klarinét szakon, majd 2002-ben, párizsban szerezte meg posztgraduális diplomáját.

Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, többek között a 2oo1-ben megrendezett XI. Sevillai Nemzetközi Klarinétverseny győztese.

Zenekari karrieje 1995-ban indult, amikor a Győri Szimfonikus Zenekar vezető klarinétosa lett. 1996-tól a Concerto Budapest tagja, 1997 óta a Magyar Rádió Szimfónikus Zenekarának első klarinétosa. 2005-2007 között a szingapuri Szimfonikus zenekar első klarinétpsa volt.
Aktív résztvevője a hazai hangversenyéletnek kamarazenei produkciókban csakúgy, mint szólistaként. Szinte valamennyi hazai zenekarral fellépett már, külföldön Szlovákiában, Romániában, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Taiwanon, Szingapúrban, Kínában, Németországban, Ausztriában.

Vendégszerepelt, olyan hangversenytermekben, mint pl. a bécsi Musikverein, vagy a lipcsei Gewandhaus. Kamarazene partnerei között olyan nemzetközi hírességeket találunk, mint Vásáry Tamás, Gulyás Márta, Nagy Péter, Szabadi Vilmos Perényi Miklós, Gustav Rivinius, Nicolas Constantinu, David Grimal.
A kortárs zene lelkes képviselője, számos kamara- és versenymű ősmebutatója fűződik a nevéhez olyan magyar szerzők tollából, mint Kovács, Durkó, Fekete, Szentpàli, Vajda, stb.
A Magyar Rádió számára készített felvételt Mozart és Weber kamara- és versenyműveiből, illetve Nielsen: Concerto, Kovács: Álomtánc, Drusetzky kamara- illetve Vajda klarinétra írt műveiből is készített CD felvételeket.
Rendszeresen tart mesterkurzusokat Europa, Árizsa, Észak- és Dél-Amerika legfontosabb egyetemein, illetve az ICA és ECA (nemzetközi és európai Klarinét Szövetség) fesztiváljain.

2001-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdődött tanári pályafutása. 2014-ben a Debreceni Egyetem tanáraihoz csatlakozott, majd később ugyan ebben az évben a Győzi Egyetem Művészeti Kar Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében lett kinevezett tanár.
2017 óta a manchesteri RNCM zenei főiskola "nemzetközi klarinét oktatója".
KÉRY János 1974-ben született zenész családból. Zongora és zeneszerzés szakon tanult a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a Boise Egyetemen, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora szakán folytatta. Kitüntetéses diplomáját követően 2000-ben Artisjus díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2001-ben (Konzertreife) és 2005-ben (Solistenprüfung) további két mester-diplomát szerzett. DLA fokozatát 2015 májusában kapta meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Tanárai voltak, akikre mind a mai napig nagy szeretettel és hálával gondol: Dr. Irinyi Tamásné, Helyes Erzsébet, Keuler Jenő, Pless Attila, Molnár Zsolt, Madeleine Forte, Wallis Bratt, James Cook, Alexander Peskanov, Lantos István, Hambalkó Edit, Kemenes András, Gulyás Márta, Dimitrij Baskirov, Körmendi Klára, Rados Ferenc, Kurtág György, Devich Sándor, Bánfalvi Béla, Kostyál Kálmán, Thomas Douis, Eduard Brunner, Florent Boffard, Vadim Suchanov, Nagy Péter, Prunyi Ilona.Hazai és külföldi neves koncertteremben is rendszeresen fellép. Játékát halhatták Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, az Amerikai Egysült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Kínában. Szólistaként játszott a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral.Rádiófelvételeket készített, ill. élő koncertközvetítést sugárzott vele a BSU Radio (USA), a Bartók Rádió (Budapest), és a Saarbrücken Klassik Radio (SR2). 2018-ban jelent meg első CD-je Matúz István fuvola- és Tóth Benedek Vibrafon játékával, melyen Johann Sebastian Bach kamaraművek szerepelnek.
1998-tól 2006-ig a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoratanára. 2004-től a Zeneakadémián tanít, 2005-től az intézmény tanársegédje, 2016-tól adjunktusa. Növendékei között találhatunk kezdőket, haladókat és professzionális zongoristákat is. Mesterkurzusokat tartott a Sankt Wendel-i (Németország) és a Quindao-i (Kína) nemzetközi zenei táborban és a Mexikóvárosi Állami Zeneakadémián. Zsűrizett a Semmelweis Zenei versenyen, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoraversenyén és az Angalica Morales Országos Zongoraversenyen Mexikóvárosban. 2018 júliusában, Szentpétervárott Qui Yue kínai származású növendéke első helyezést ért el a Nyolcadik Nemzetközi Piano Bridges Zongoraversenyen. Pedagógiai és hangszeres működését a folyamatos megújulás és fejlődni akarás jellemzi.


A koncert a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából kerül megvalósulásra.

Jegyek

Az előadás ingyenes.

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi