, Index = index Potenton Alapítvány

Giacomo Puccini: Bohémélet - koncertszerű előadás

Az eszéki Művészeti Akadémia Operatársulata – HorvátországMimi - Senka Nedeljkovic
Musetta - Anja Papa
Rodolfo - Jonathan Price (USA)
Marcello - Vlaho Ljutic
Schaunard - Berislav Jerkovic
Colline - Blaz Galojlic
Alcindoro - Milan Perisic


Zongorán kísér:          Ante Blazevic
Művészeti vezető:      Berislav Jerkovic

 


Az eszéki Művészeti Akadémia Operatársulata 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy nyilvános opera-előadásai során összehozza az eszéki zenészeket, az akadémia volt és jelenlegi hallgatóit, zenetudósokat és számos külföldi vendéget (Szerbia, Magyarország, Bosznia és Hercegovina, Dél-Afrika, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Izrael, stb.). Nem csak teljes színpadi előadásokon, de koncerteken is rendszeresen lépnek fel az opera és operett irodalom gyöngyszemeivel, illetve más, énekhangra írt művekkel. Az együttes legfontosabb opera és operett előadásai közé tartoznak Purcell: Dido és Aeneas, Puccini: Gianni Schicchi, Strauss: A denevér, Mozart: Cosi fan tutte, Donizetti: Szerelmi bájital, Mozart: Figaro házassága, Puccini: Bohémélet, valamint számos koncert-szerű előadás. Az együttes a horvát származású művészeken kívül rendszeresen együttműködik külföldi művészeti intézményekkel, művészekkel, úgy, mint a New York-i Academy of Arts, PTE Művészeti Kar, a Westminster Kórusiskola, Princeton (USA), valamint olyan kiváló karmesterekkel dolgoztak együtt, mint Simon Peter Dešpalj vagy Kocsár Balázs illetve számos kiváló énekművésszel is volt szerencséjük egy színpadra állni. Számos kiemelkedő fesztivál fellépői a balkán régióban.

A Pécsi Egyetemi Zenekar és magánénekes hallgatói Kocsár Balázs karmester közreműködésével részt vettek az együttes Purcell: Dido és Aeneas, Mozart: Cosi fan tutte és Donizetti: Szerelmi bájital Eszéken, Pécsett és Grožnjanban megrendezett előadásain.
Ezen előadások rendezése Robert Raponja, Ivan Leo Lemo és Berislav Jerković nevéhez fűződik. Az operaegyüttes 10 énekes szólistából, 20 fős kórusból és 28 fős zenekarból áll, mely zenekar a Horvát Köztársaság egyedülálló opera-zenekaraként rövid idő alatt jelentős pozíciót ért el a művészeti értékeket reprezentáló kulturális programok körében Horvátországban és külföldön is. Az együttes vezetője Berislav Jerković, egyetemi docens, D.Sc.

 

A koncertről készült felvétel itt tekinthető meg: 

SENKA NEDELJKOVIC, szoprán

 
Az újvidéki (Szerbia) születésű szoprán alapfokú balett és középfokú zenei tanulmányait az Isidor Bajić zeneiskolában végezte, majd az újvidéki Művészeti Akadémián szerzett diplomát. Dal- és oratórium tudását a Zenei és Drámai Művészeti Egyetemen tökéletesítette Grazban. 2001 óta az újvidéki Szerb Nemzeti Színház tagja. 2005-ben lett az újvidéki Kamara Operatársaság szólistája, 2014 óta pedig a zemuni Madlenianum színház szólistája. Több nemzetközi énekverseny győztese, díjazottja. 2002 óta az Isidor Bajić zeneiskola énektanára.


ANJA PAPA, szoprán

Az eszéki Művészeti Akadémián szerezte magánénekesi és zongorista diplomáját. Nemzetközi énekversenyek díjazottja. Számos koncerten, operaelőadásban szerepelt Horvátországban és külföldön is kórus tagjaként, illetve szólista operaénekesként is.
2013 óta az "Osječki zumbići" gyermekkórus vezetője, az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal együttműködésben a Bohémélet és a Tosca gyermekkórusainak felkészítője. 2015-ben sikeresen debütált Despina szerepében a Cosi fan Tutte operában, melynek premierje az eszéki nyári fesztiválon volt (vezényelt Kocsár Balázs – A Magyar Állami Operaház Főzeneigazgatója).


JONATHAN PRICE, tenor

A Virginia állambeli Vienna-ban született 1985-ben. A bostoni konzervatóriumban végezte tanulmányait, ahol többek között Puccini: Bohémélet főszerepét is játszotta. Az operairodalom legjobb tenor szerepeihez volt már szerencséje. Jelenleg a New Jersey-i Lawrenceville-i Rider Egyetemen tanít magánéneket és zeneelméletet.


 VLAHO LJUTIC, bariton

A zágrábi Zeneakadémián végzett 1987-ben. 1982 óta a zágrábi Horvát Nemzeti Operaszínház tagja, ahol számos szerepben láthatta a nagyérdemű, illetve több rádió- és TV felvételen vett részt. 1992-ben lett a társulat állandó tagja, s az operairodalom legfontosabb baritonszerepeit énekelhette. 2005 és 2009 között az eszéki Horvát Nemzeti Színház vezérigazgatója. 2007 óta óraadó oktatója, 2015 óta pedig kinevezett egyetemi docense az eszéki Művészeti Akadémiának.


BERISLAV JERKOVIC, bariton

Az eszéki Művészeti Akadémia docense, az akadémia Operatársulatának alapítója. A zágrábi Zeneakadémia Pedagógia Karán végzett zenepedagógia szakon, majd posztgraduális képzésben folytatta művészeti tanulmányait többet között a grazi Művészeti Egyetemen, majd a zágrábi egyetemen doktorált filozófiából. 1997-ben debütált operaénekesként, s azóta számos opera szóló szerepben aratott sikert. Horvát és nemzetközi kiemelkedő művészekkel dolgozott már együtt, a balkán régió legkiemelkedőbb fesztiváljain volt vendég. A Horvát Barokk Együttessel is dolgozott már együtt. Aktív résztvevője a művészeti és tudományos kutatásoknak, szakmai konferenciáknak Európa szerte. Mesterkurzusokat tart énekeseknek, kórusoknak, énekegyütteseknek. Azon kívül, hogy sikeres énekes, több karmesterként is aktív Horvátországban és külföldön is. Számos díj nyertese.BLAZ GALOJLIC, basz-bariton

Požegaban született 1996-ban. Jelenleg másodéves magánénekes hallgatója az eszéki Művészeti Akadémiának, Vlahe Ljutića és Berislav Jerković professzorok növendéke. Horvátország szerte adott koncertjein kívül rendszeres résztvevője magánénekes kurzusoknak illetve versenyeknek. A “Lav Mirski” nemzetközi énekverseny utóbbi két évének kategória győztese.


ANTE BLAZEVIC, zongora

Zongorista tanulmányait Stalinában, majd Eszéken folytatta, végül 2006-ban diplomázott a Zágrábi Zeneakadémián. Már tanuló évei alatt is rendszeres fellépője volt a horvát komolyzenei életnek szóló és kamaraformációval egyaránt. Számos nemzetközi mesterkurzus résztvevője. 2008 óra az eszéki Művészeti Akadémia magánének tanszakának korrepetitora, azóta az akadémia Operatársulatával számos operaelőadásban működött közre nagy sikerrel.

Jegyek

Az előadás ingyenes.

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi