, Index = index Potenton Alapítvány

65 éve a pályán - BÁNKY József zongoraművész jubileumi koncertje

Közreműködik: BERENTÉS-VARGA Írisz

Műsor
:
Georg Friedrich HÄNDEL: Chaconne

Ludwig van BEETHOVEN: E-dúr szonáta op.109
I. Vivace, ma non troppo | II. Prestissimo
III. Gesangvoll, mit inniger Empfindung

BÁNKY József: Válogatás saját művekből
Ma-ri (a MOZAIK- sorozatból)
Rilke-vers (Komoly óra)
Prelűd (I. kötet No.12)
Vigasztalan rögtönzés
Bellicoso (az OSTINATI-ciklusból)
III. ballada

Fryderyk CHOPIN:
cisz-moll polonaise op.26/1
Asz-dúr impromptu op.29
Berceuse op.57
f-moll prelűd op.28/18

LISZT Ferenc: Esz-dúr zongoraverseny


Händel Chaconne-jában az impozánsan induló Sarabanderitmusú témát 21 változat követi, melyek három csoportba (dúr-moll-dúr) állnak össze s bennük a moll-tömb nyitó variációja a nagy barokk passiók fájdalmát idézi fel.
Ezt követi Beethoven érzelmekkel teli, szerelmes-romantikus vallomása.
A koncert első félének zárásaként Bánky József zeneszerzői tevékenységével ismerkedhetünk meg. Zeneszerzői stílusa semmiféle irányzathoz nem tartozik. A régi nagy hagyományok tiszteletével, s a billentyűk sugallta hangszerszerűség keretei között öltözteti gondolatait a kortárs zene követelményeinek megfelelő köntösbe, s próbálja azokat érthetővé és befogadhatóvá tenni. Úgy véli, hogy a mai zene is akkor hiteles, ha őszinte.
Chopin művészete nemcsak a XIX. századi romantika egyik csúcsa, de varázslatos, egyéni zongorahangjával azóta is a közönség állandó kedvence. A szünetet követően négy különböző aspektusból nyerhetünk bepillantást emberi és művészi világába.
Végezetül Liszt Ferenc első, Esz-dúr zongoraversenye hangzik el. A mű közismertsége folytán talán már nem is gondolunk arra, hogy a négy egybekomponált tételből álló remekmű megjelenésekor a maga zseniális újításaival mekkora szenzáció lehetett, milyen ovációval ünnepelhették a zene fejlődésének hívei (s mekkora elmarasztalásban volt része a maradiak
táborának oldaláról).

BÁNKY József
A zongoraművész, zeneszerző, professzor emeritus Diósgyőrött született 1930-ban. Zenei tanulmányait privát, otthoni kezdet után a Miskolc Városi „Hubay Jenő” Zeneiskolában folytatva Budapesten, a Zeneművészeti Főiskolán fejezte be, ahol zongora szakon Wehner Tibor, zeneszerzésből Viski János tanítványa volt. Zongoraművészi diplomáját 1954-ben nyerte el.
Bánky Józsefről elmondható, hogy a mai magyar hangszeres előadó-művészet doyenje, hazánkban 89 évesen rajta kívül már senki nem koncertezik. Számos külföldi és belföldi hangversenye mellett zenei tevékenysége legnagyobbrészt Pécshez köthető, ahol 1958 óta él és dolgozik. Több versenymű és jelentős szóló-ciklus pécsi bemutatója fűződik nevéhez, tanítványai szerte az országban elkötelezetten adják tovább a tőle tanultakat, ismeretterjesztő előadásai közül pedig kiemelkedik Liszt Zarándokévek című nagy ciklusának teljes bemutatása, melyért annak idején Cziffra-díjat kapott, valamint a Debussy 24 prelűdjéről sok
magyar városban és Grazban megtartott előadás-sorozat. A már említett Cziffra-díjon kívül is igen sok elismerésben részesült, többek között Pécs Város Művészeti Díjában (1977), Janus Pannonius Díjban (1979), a Baranya Megyei Önkormányzat Tudományos és Felsőoktatás Díjában (1998), a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetésben (2005), stb. 2016 óta Pécs város díszpolgára.
Zeneszerzőként elsősorban hangszerére ír, mely darabokból ezen a koncerten is ízelítőt kaphat a közönség.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók szeptember 10-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi