, Index = index Potenton Alapítvány

„A FUVOLASZONÁTÁK NAGYKÖNYVE” – Hétszeres Lemezbemutató Koncert

A hangversenyre egy hétrészes CD-sorozat megjelenése alkalmából kerül sor. A fuvolaszonáták nagykönyve mögött e törekvés áll: összegyűjteni és mintegy hangzó lexikonként átnyújtani a jelen- és utókornak azt, ami három évszázad fuvolazenéjét legjobban reprezentálja.

Műsor: 

Georg Friedrich Händel: e-moll fuvolaszonáta
Gaetano Donizetti: C-dúr szonáta
Mario Pilati: Szonáta
Francis Poulenc: Fuvolaszonáta
Paul Hindemith: Szonáta
Erwin Schulhoff: Szonáta
Otar Taktakishvili: Szonáta

Fellépők:

ITTZÉS Gergely, Liszt-díjas fuvolaművész
NAGY Péter, Liszt-díjas zongoraművész


"A 34 szonáta közül hangversenyünkön minden lemezt egy darab képvisel, de itt is kénytelenek voltunk lemondani a legnagyobb szabású művekről, mint Prokofjev, Lajtha, Jongen vagy Kuhlau, és rövidebb darabokat választani.
XVIII. századi szonáták közül egy Händel-mű csendül fel, a második kötetet a romantikus olasz opera korai alakjának, Donizettinek fuvolaversenyként is ismert egytételes C-dúr szonátája képviseli. A szinte egészen feledésbe merült Mario Pilati, a tragikusan rövid életű olasz szerző egy szintén vegytiszta impresszionista fuvolaszonátát hagyott hátra. A francia fuvolaszonáták közül Francis Poulenc népszerű darabja szólal meg. Paul Hindemith műve az utolsó lemezen hallható más nyugat-európai XX. századi művekkel egyetemben. A sorozat hatodik lemeze amerikai és cseh szonátákat mutat be, többek közt az utóbbi évtizedekben újra felfedezett Erwin Schulhoff-ot. A szovjet és magyar műveket bemutató lemezről a Grúziai Szovjet Szocialista Köztársaság kultuszminiszterére Otar Taktakishvilire esett a választás."

Ittzés Gergely


ITTZÉS Gergely 1993-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián Budapesten, majd a nemzetközi Prágai Mozart Akadémián és Kanadában a Banff Centre for the Arts ösztöndíjasaként tanult tovább. Mesterei közül meghatározó hatással voltak rá Matuz István és Auréle Nicolet, valamint kamaratanárai, Kurtág György és Rados Ferenc. Versenydíjak és kitüntetések birtokosa (tk. Aleksander Tansman Zenei Egyéniségek Nemzetközi Versenyének nagydíja, 2001-ben Liszt-díj stb.) Az UMZE kamaraegyüttes alapító tagja, fuvolanégyese, a TeTraVERSI 2003-2009-ig működött. Fellépett többek közt Magdalena Koženával, Markus Stockhausennel, Perényi Miklóssal, Vásáry Tamással, Szilasi Alexszel, Nagy Péterrel, Kelemen Barnabással, Várjon Dénessel, Baráti Kristóffal, Várdai Istvánnal és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Nemzetközi fuvolafesztiválok gyakori vendége, rendszeresen koncertezik és tart kurzusokat, előadásokat Európa szerte, valamint Kínában és Észak- illetve Dél-Amerikában. 2017-ben egy szemeszter erejéig a Boston University vendégtanára volt. Összesen mintegy 30 amerikai egyetemen tartott kurzust, köztük a legnevesebb iskolákban (Juilliard, Manhattan School, New England Conservatory, Yale, Eastman etc.). A Carnegie Hallban 2014-ben debütált. Eddig mintegy 20 lemeze jelent meg. Legújabb vállalkozása egy hétrészes CD-sorozat A fuvolaszonáták nagy könyve címmel, amelyet a Hungaroton jelentet meg. Számos zeneszerző komponált számára darabot. Anthony Newman fuvolaversenyét 2004-ben mutatta be a szerző vezényletével.
Ittzés 1996 óta a győri Széchenyi Egyetemen tanít, egyetemi tanár. 2017 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán is oktat. Zenei tevékenysége igen sokrétű, művészetében minden téren a teljességre törekszik. Repertoárja, mely számos ritkaságot is tartalmaz, a barokktól az experimentális zenéig és az improvizációig terjed. (Tíz éven keresztül volt a Talizmán nevű etno-jazzrock együttes tagja és zeneszerzője.) A hangszer lehetőségeinek maximális kihasználása érdekében alkotta meg a fuvola kétszólamú lehetőségeit bemutató szoftverét, a Flouble-t, és komponált számos multifónikus fuvolaművet, amelyek – átirataival és közreadásaival egyetemben – nyomtatásban is megjelentek (Akkord, Billaudot, Universal, Kossack, Falls House Press). Doktori disszertációjában a szólófuvola-irodalmat harmóniai szempontból tekinti át. Flautológia elnevezésű módszertana a fuvolajáték minden szegmensét részletesen tanulmányozza. A német Lexikon der Flöte külön szócikkben foglalkozik munkásságával. (www.ittzesgergely.hu)


NAGY Péter nyolcéves korában felvételt nyert a Zeneakadémia akkoriban alakuló “Különleges Tehetségek Iskolájá”-ba, ahol Máthé Miklósnénál és Rados Ferencnél folytatta tanulmányait. 1975-ben a Zeneakadémia zongoraszakán Zempléni Kornél osztályába került. A Magyar Rádió 1979-es zongoraversenyén elért első díja irányította rá a figyelmet. Azóta rendszeres résztvevője az itthoni és a külföldi koncertéletnek. A világ legrangosabb zenekaraival lépett már fel, valamint világhírű művészek, együttesek választották kamarapartnerül. Szólóesteket adott Európa, Japán, Korea, Ausztrália és Új-Zéland jelentős koncerttermeiben.
1987-óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Doktor Iskola billentyűs osztályának vezetője. 2010-től a stuttgarti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst professzora.
2001-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki.

Jegyek

Belépőjegy: 2000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi