, Index = index Potenton Alapítvány

A magyar dal napja

Műsor:
TÓTH Péter: Kintornás ének (Marton Árpád)
KIRÁLY László: Halottsirató, Koratavasz (Pécsi Gabriella)
DUBROVAY László: Karácsony (Ady Endre)
HORVÁTH Barnabás: A Halál-tó felett | A Nincsen himnusza (Ady Endre)
HUSZÁR Lajos: Alföldi varázsénekek című dalciklus (Polner Zoltán)
II. Tréfás | V. Gyereksirató
KOVÁCS Zoltán: Ringató | Áldalak búval, vigalommal (József Attila)
BALASSA Sándor: Ahogy várlak (saját szöveg), Csodálkozás (József Attila)
KOCSÁR Miklós: Ölelj meg engem, Isten (Gyurkovics Tibor)
NÓGRÁDI Péter: Mátyás anyja (Arany János verse)
FEKETE Gyula: A trónfosztott királynő (Rakovszky Zsuzsa)


Talán a dal műfaja rejti a legtöbb lehetőséget a zeneszerző számára személyes
megnyilvánulásainak, gondolatainak, érzelemvilágának, világlátásának művészi
kifejezésére. És bár a dalok alapját képező vers lehet 19. századi romantikus,
az irodalmi modernizmus képviselője, misztikus-népies, vagy éppen 21. századi,
a komponista megtalálja benne azokat a motívumokat, melyeket zenéjébe öltöztetve meg tudja szólítani a napjaink közönségét. Évadnyitó hangversenyünk
sokszínű, érdekes keresztmetszetet ad 20-21. századi zeneszerzőink dalköltészetéből. Klasszikus nagy magyar költők alkotásain túl Marton Árpád „édes-keserű, komolytalanul komoly” versei, az ősi hagyományokat formabontó
módon alkalmazó Pécsi Gabriella költeményei, Polner Zoltán népi hitvilágotfelhasználó művei, Gyurkovics Tibor megrendítő istenes verse és Rakovszky Zsuzsa kortárs meséje szólal meg zenei foglalatban.
HORTI Lilla

A szegedi zeneművészeti szakközépiskolát fuvolistaként kezdte, de klasszikus ének szakon fejezte be kiváló eredményekkel, s osztályelső Vántus-díj kitüntetéssel. Felvételt nyert a budapesti Zeneakadémiára, hol Kertesi Ingridtől és Virág Emesétől tanult két évig, majd Erasmus ösztöndíjat nyert a San Sebastián-i Musikene intézetbe (Spanyolország), hol Ana María Sánchez volt mestere.
Az alapszak elvégzése után opera mesterszakra jelentkezett, s Marton Éva és Virág Emese kezei alatt tanulva 2017-ben kitüntetéses operaénekesi diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián. 2018-ban ugyanitt művésztanári diplomát szerzett.
Számos nemzetközi és országos verseny nyertese, dobogósa és különdíjasa.
Már 2009-ben elnyerte Csongrád Város Polgármesteri Dicséretét, 2016-ban az Ari Kupsus Charity Society Ösztöndíjat és a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának pályakezdő szakmai különdíját. 2017-ben Junior Prima díjjal, 2018-ban pedig Cziffra Fesztivál Tehetségdíjjal tüntették ki.
2015-től rendszeresen láthatja a közönség, egyaránt otthon érzi magát az opera, az operett, az oratórium, s a dalok világában. Mozart Varázsfuvolájának első dámájával debütált az opera műfajában. 2017-ben első főszerepe a Bartók Plusz Opera Fesztivál nyertes Scaevola operája volt Mirela szerepében, azóta Wagner Rajna kincse című operában Freia istennő szerepét, Puccini Bohémélének Mimijét, Strauss: A denevér című produkciójában Rosalindát, Mozart Cosí fan tutte operájában Fiordiligit, s legutóbb Leoncavallo Bajazzók operájában Neddát alakította. Idén nyáron második alkalommal koncertezik a budapesti Fesztivál Akadémia művészeként.

 


MELÁTH Andrea

Nevéhez számos bemutató fűződik, kortárs zenei koncertek gyakori szólistája.
A barokktól napjainkig íródott oratóriumok, zenekari művek énekes szólistájaként is foglalkoztatott művész, külföldön és itthon egyaránt. A daléneklés főiskolás kora óta végig kíséri pályáját, mely kiemelt jelentőségű számára, missziójának tartja a dal kultúrájának terjesztését.
A Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és szerzett tanári diplomát 1995-ben. Az akadémiai évek alatt számos hazai és külföldi fesztiválon vett részt. 1997-ben, Madeirában ő volt az „év énekese”. 1996-ban ösztöndíjat nyert Bayreuth-ba, 1998-ban Fischer Annie Ösztöndíjat kapott, ami hozzásegítette ahhoz, hogy ismert és elismert legyen a hazai koncertszervező ügynökségeknél.
1998 óta állandó vendégénekese a Magyar Állami Operaháznak.
2001-ben Liszt Ferenc-díjat kapott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától.
Ugyanebben az évben kapta meg a „legjobb ifjú művész” díjat a Magyar Állami Operaháztól.
A magyar zeneművek bemutatásának terén folytatott kimagasló tevékenységét Artisjus Zenei Alapítvány díjával ismerték el tíz alkalommal. Főbb szerepei: Judit (Bartók: A Kékszakállú herceg vára), Dorabella (Mozart: Così fan tutte), Sextus (Mozart: Titus kegyelme), Rosina (Rossini: A sevillai borbély), Orlovsky (Johann Strauss: A denevér). Igen keresett szólistája a neves karmesterek, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Fischer Ádám, Jurij Szimonov, Helmuth Rilling, Mihail Jurovsky, Ligeti András vagy Howard Williams által dirigált vezető zenekaroknak.

 

KOVÁCS István

1996-ban orvosi diplomát szerzett. Zenei tanulmányait Schultz Katalin, Polgár László, Sherman Lowe és Komlósi Ildikó irányítása alatt végezte. A magyar zenekedvelők szélesebb köre először az 1993-as „Ki-Mit-Tud?” vetélkedő döntőseként ismerhette meg. 1997 és 1999 között nyertese, illetve díjazottja volt a „Schubert és a XX. Század zenéje” grazi, a „Francesco Vinas” barcelonai, az „ARD” müncheni, és a salzburgi „Mozart” versenyeknek.
A Magyar Állami Operaházban főbb szerepei eddig Walter (Luisa Miller), Raimondo (Lucia di Lammermoor), Sarastro (A varázsfuvola), Kékszakállú, Don Giovanni, valamint a Figaró házassága Almaviva grófja voltak.
Oratóriuménekesként hallhatta a közönség a Salzburgi Ünnepi Játékokon, valamint a lipcsei Gewandhaus Orchestra, a müncheni ARD zenekar, a hamburgi NDR zenekar, a milanói Orchestra Verdi, a Schleswig-Holstein Fesztivál, a Budapesti Fesztiválzenekar, a stuttgarti Bach-Akademie, az Izraeli Szimfonikus Zenekar és a New Japan Philharmonic szólistájaként is. Rendszeresen ad dalesteket.
Operaénekesként többek között a berlini Staatsoper Unter den Linden, a Frankfurter Oper, a torinoi, palermói, nizzai, bordeaux-i, toulouse-i, avignoni, kolozsvári operaházakban lépett fel. 2019. március 15-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át “az operairodalom legjelentősebb basszus
szerepeiben nyújtott emlékezetes, – külföldön is sikeres – alakításai elismeréseként”.
 

RÉTI Balázs
 
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát Nádor György növendékeként, 1999-től pedig már az intézmény zongora főtárgy tanára.
2007-ben DLA fokozatát is ugyanitt szerezte, s ettől az évtől a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének tanszékvezető főiskolai docense. 2016 óta a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti kar egyetemi docense.
Fellépett Európa számos országában, az Egyesült Államokban, Kazahsztánban, Indonéziában, Japánban és Latin-Amerika több országában (Dublin – National Concert Hall; Berlin – Konzerthaus; Mexikóváros – Palacio de Bellas Artes; Guadalajara – Teatro Degollado; Jakarta – Balai Sarbini).
1999-2001 között Fischer Annie ösztöndíjas, 2015/16-ban pedig a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók szeptember 10-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi