, Index = index Potenton Alapítvány

Benjamin SCHMID hegedűművész, a salzburgi Mozarteum professzorának hangversenye

Közreműködik: GRANIK Anna zongoraművészMŰSOR:
Heinrich Ignaz Franz BIBER: g-moll passacaglia szólóhegedűre
Wolfgang Amadeus MOZART: (G-dúr) hegedű-zongora szonáta, K. 379
Henry VIEUXTEMPS: Fantasia Appassionata op. 35
Johann Sebastian BACH: E-dúr partita szólóhegedűre BWV 1006
Preludio | Loure | Gavotte en Rondeau | Menuet I – Menuet II | Bourée | Gigue
Benjamin SCHMID: Improvizáció Bachra és Biberre
 

Változatos műsort ígér Benjamin Schmid hegedűművész szólóestje, melyen Biber Passacaglia-jának szemlélődő, már-már meditatív hangulatától Mozart derűs, de néha-néha árnyékba boruló harmóniáiban is mindvégig könnyed stílusán át Vieuxtemps Fantáziájának izzó szenvedélyéig vezeti el a hallgatókat. Majd Bach művének intellektuális, barokk módján idézi fel mind a könnyedséget, mind a szemlélődést, mind a szenvedélyt. Schmid jazzmuzsikusként is ismert, pécsi hangversenyére is jazz kvartettjének turnéja után érkezik, tehát az improvizáció művészetének szerves részét képezi. Pécsi hangversenyét is saját improvizációjával zárja Bach és Biber művei által inspirálva.


Benjamin SCHMID Bécsben született és Salzburgban nőtt fel. Számos verseny győztese, többek közt megnyerte a Carl Flesch (Flesch Károly) hegedűversenyt 1992-ben, ahol elnyerte a Mozart- és Beethoven-díjat is, valamint közönségdíjazott lett. Azóta olyan ismert zenekarokkal szerepelt, mint a Bécsi Filharmonikus Zenekar, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, az Amszterdami Concertgebouw Zenekara – mindezt Christoph von Dohnányi, David Zinman, Seiji Ozawa és Valery Gergiev vezényletével.
Napjaink egyik legsokoldalúbb hegedűművésze, Benjamin Schmid rendkívül széles repertoárján keresztül mutatja be szólista tulajdonságait – kiemelve ezek közül a gyakran játszott Hartmann, Gulda, Korngold, Muthspiel, Szymanowski, Lutoslawski és Reger hegedűversenyt – valamint figyelemre méltó jazz improvizációs képességeit.
Közel 50 CD-felvétele készült, és számos díj tulajdonosa. Többszörös German Records díjazott, mind klasszikus és jazz kategóriában, Echo Klassik Prize, Gramophone Editor’s Choice és Strad Selection díjak tulajdonosa. Évente körülbelül 80 koncertet ad világszerte, a salzburgi Mozarteum professzora, és mesterkurzusokat ad Bernben. Megjutalmazták az „International Prize for Art and Culture of the City of Salzburg” nevű nemzetközi művészeti díjjal. Schmid az „ex Viotti 1718” Stradivari hegedűn játszik, melyet az Osztrák Nemzeti Bank bocsát rendelkezésére.
A Bécsi Filharmonikus Zenekarral Valery Gergiev karmester keze alatt előadták a Paganini-Kreisler hegedűversenyt, melyet világszerte élőben közvetítettek a televízióban, kiadták CD-n és DVD-n a Deutsche Grammophon által „SummerNightConcert” néven.
Számos film és koncertfilm készült Benjamin Schmidről, mely dokumentálja kivételes hegedűművészi státuszát; világszerte megjelent a televízió-képernyőkön.
Ausztriában, Salzburgban él feleségével, Ariane Haering zongoraművésszel és négy gyermekükkel.
A legfontosabb hegedűművészek közt került be a Jean-Michel Molkhou: Great Violinists of the 20th Century (a 20. század legnagyszerűbb hegedűsei) című könyvbe. 

GRANIK Anna 1977-ben született Zágrábban. 1989-ben I. helyezést ért el az V. Jugoszláv Országos Versenyen. Ugyanebben az évben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Előkészítő Tagozatára, ahol Esztó Zsuzsa lett a tanára. Iskolás éveiben több magyar és nemzetközi versenyen vett részt és ért el helyezést, a legjelentősebbek: Usti nad Labem-i Nemzetközi Zongoraverseny (1991), Senigallia-i Nemzetközi Zongoraverseny (1992), a Liszt Ferenc Zeneakadémia által rendezett Liszt Verseny (1995), Motorola verseny (1996). Kamarakoncertet adott többek között olyan remek művészekkel, mint Dora Schwarzberg, Ofer Falk, Sungsic Yang, David Grigorian és Marina Piccinini. Rendszeresen részt vesz hazai és külföldi mesterkurzusokon kísérőként. Több nemzetközi verseny hivatalos zongorakísérője, például az Antonio Janigro csellóversenyé. A Hungaroton 3 CD-jét is megjelentette, többek között a Lajtha zongoranégyesek-et. Rendszeresen koncertezik Európa több országában és a Távol-Keleten is.
A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi