, Index = index Potenton Alapítvány

Clara DENT-BOGÁNYI oboaművész estje

Közreműködik:

Magdalena STEINBAUER, oboa

BALOGH Ildikó, zongoraművész

 

Clara DENT Berlinben született, Salzburgban nevelkedett fel. Oboa tanulmányait Arthur Jensennél kezdte a salzburgi Mozarteum-ban, majd Günther Passin iránymutatásával szerezte meg mesterdiplomáját a müncheni Hochschule für Musik-ban. Díjnyertese Németország leghíresebb komolyzenei versenyének, a Münchenben megrendezett ARD, valamint a genfi Nemzetközi Zenei Versenynek is. Clara Dent a müncheni nemzetközi Kulturvereinigung ösztöndíjat is elnyerte. Szólistaként a leghíresebb zenekarokkal lépett fel, számos CD és rádiófelvételt készített . Szóló albumjairól –„Les Folies d’Espange”, „La Primadonna”– dicsérően nyilatkoztak a kritikusok. 1999 óta a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának első oboistája. 2005 óta tanít Münchenben és Augsburgban, 2009 óta tevékenykedik a nürnbergi Hochschule für Musik professzoraként. Nemzetközi mesterkurzusokat tart Európában és Ázsiában, valamint Európa-szerte állandó meghívottja kamarazenészként a fesztiváloknak.

 

Műsor:

Georg Philipp TELEMANN: D-dúr Szonáta két oboára, TWV 40

Wolfgang Amadeus MOZART – Andreas N. TARKMAN: Figaro házassága –„Dove sono"

Carl Maria von WEBER – Andreas N. TARKMAN: A bűvös vadász – Annuska áriája

Camille SAINT-SAËNS: Szonáta oboára és zongorára

Christoph Willibald GLUCK – Andreas N. TARKMAN: Paris és Heléna –„Oh, del mio dolce ardor"

Gioachino ROSSINI – Andreas N. TARKMAN: Armida – „D'amor al dolce impero"

 

A barokkban élte első virágkorát az oboa: tónusai, karaktere a korabeli kamarazenének és zenekari hangszerelésnek egyaránt emblematikus része volt.  A kor zenéjének fontos vívmánya a kiemelt szerepkörrel bíró, a harmóniát alapvetően meghatározó basszus. Viszont előfordul néhány olyan mű is ebben a korszakban, mely nem tartalmaz ilyesféle alátámasztást. Egyike ezeknek Telemann Hat basszus nélküli szonátája, melyből a harmadik nyitja a hangversenyt. figyelmét, azonban e korok elsőrangú kamarazenéjében ritkán bukkan fel a hangszer – a ritkaságok egy példáját Saint-Saëns 1921-ben, halála évében, Algériában komponált négytételes szonátája szolgáltatja a koncerten. A műsor többi részét Mozart, Webern, Gluck és Rossini operáinak kedvelt áriái alkotják Andreas N. Tarkmann átiratában. 

Jegyek

Belépőjegy: 2000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi