, Index = index Potenton Alapítvány

David MOZQUEDA gitárművész, az Universidad de Guadalajara professzorának hangversenye

MŰSOR:
 David MOZQUEDA: "The Journey" szvit
Andromeda | Monterey Park
Napoléon COSTE: Les soirées d'Auteuil op. 23
Andrés SEGOVIA: Estudio sin Luz
Leo BROWER: Szvit szólógitárra, No. 2
Preludio | Allegro burlesco | Andantino (un poco lento)
Federico Moreno TORROBA: Madroños
---
 Manuel Maria PONCE: Gitárszonáta III.
Allegro moderato | Chanson | Allegro non troppo
Joaquin TURINA: Szonáta op. 61
 
 
A klasszikus gitár a 19. századra nyerte el ma ismert formáját, spanyol hangszerkészítők nyomán. De nem csupán a hangszer külalakja, felépítése, hanem repertoárjának törzsanyaga is spanyol nyelvterületről származik a 19-20. században. David Mozqueda hangversenyén ebből a klasszikus repertoárból ad keresztmetszetet anélkül, hogy csupán a legismertebb művekre szorítkozna.
Mozqueda saját szvitjén és Napoléon Coste 19. századi francia gitárvirtuóz és komponista művén kívül a gitáros irodalom legfontosabb 20. századi spanyol, mexikói és kubai szerzőitől játszik.
A koncert a 20. század legnagyobb hatású klasszikus gitárosa, Andrés Segovia művével kezdődik, melynek címe magyarul: Tanulmány fény nélkül. A szerző szemműtétje utáni lábadozása alatt komponálta ezt a rövid, melankolikus művet, és orvosának ajánlotta. A hangverseny bemutatja a klasszikus gitár széles hangszínpalettáját a melankóliától Joaquín Turina szonátája utolsó tételének tüzes, latinos szenvedélyéig.David MOZQUEDA
Mexikóban, Jalisco állam fővárosában, Guadalajarában született. 1999-ben kezdte mesterszakon tanulmányait az USC Thornton School of Music-ban.
Mozqueda többek közt Pepe Romero, David Russell, Manuel Barrueco, Alirio Díaz mesterkurzusain vett részt. Számos mexikói és nemzetközi gitárverseny helyezettje.
Jelenleg a Guadalajara Zeneművészeti Egyetemen tanít alapképzésen, gitár szakon. Rádióműsort is vezet „Las Seis Cuerdas” (A hat húr) címmel az Állami Kulturális Rádiónál, és 2006-ban a guadalajarai első nemzetközi gitárverseny szervezője volt.
Ifjúsági zenekart és gitárzenekart vezet, valamint több mexikói fesztivál szereplője. A legrangosabb fesztiválok résztvevője Mexikóban, Dél-Amerikában és Európában is.
Nemrégiben megtisztelő meghívást kapott Jalisco kormányzójától a Teatro Degollado Kamarazenekarának bemutatójára, hogy játsszon a gitár gálakoncerten.
2002 áprilisában a Piemont Klasszikus Gitár Társaság meghívására játszott a Reynolda Amerikai Művészeti Múzeumban Winston Salemben, Észak-Karolinában.
2005-ben és 2006-ban a Philadelphia Philharmonic koncertmesterével, David Kim hegedűművésszel játszott a Rhode Island Kamarazenei fesztiválon, majd 2006-ban Daviddal és Gale Miwa-val koncertsorozatot szerveztek New York államban.A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi