, Index = index Potenton Alapítvány

Drahos Béla fuvolaművész és Kancsár Veronika zongoraművész hangversenye


Műsor:
Johann Sebastian Bach: h-moll BWV 1030 csembaló-fuvolaszonáta
Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr fuvolaverseny


A hangversenyen két különleges mű hangzik fel. A fuvolaszonáták leghíresebbike, Johann Sebastian Bach: h-moll BWV 1030 csembaló-fuvolaszonátája, amely hatalmas, szabad formájú Andantéval indul, furcsa módon Largóval folytatja, majd zárótételként egy rövid Presto-fugatót s egy, a Gigue-re emlékeztető ritmusú záró Allegrót foglal egybe.
Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr fuvolaverseny K. 313. A G-dúr fuvolaversenyt Mozart 1778-ban, mannheimi utazása idején komponálta Ferdinand De Jean holland műkedvelő fuvolista számára. Egy apjának írt levelében (1778. február 14.) említést tesz erről a műről, valamint arról, hogy nem szívleli a megbízhatatlan intonációjú korabeli fuvolát, mint hangszert. Ha így is volt, zsenialitásának bizonyítványa, hogy ez a negatív érzelmi beállítottság a  fuvolaverseny minőségére egyáltalán nem vet árnyékot.
“Hogy az állítólagos mozarti averzió valójában aligha létezett, azt nemcsak a két fuvolaverseny és a fuvolanégyesek bizonyítják, hanem a  fúvosokat -s köztük a fuvolát -nagy odaadással alkalmazó bármelyik későbbi Mozart-zongoraverseny is.” Fazekas Gergely


Drahos Béla Liszt Ferenc-díjas karmester, fuvolaművész, habilitált egyetemi tanár, Székesfehérvár díszpolgára. Nyolcéves kora óta fuvolázik, 1966-ban a Kaposvári Szimfonikus Zenekar tagja, 1967-től a Kaposvári Csiky Gergely Színház első fuvolása. 1971-ben elnyerte a Concertino Praha 71 nemzetközi zenei verseny első díját, '72-ben a Magyar Televízió Fuvolaversenyének fődíját, '73-ban Pozsonyban az UNESCO nagydíját. 1973 és 78 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatja tanulmányait, és ezzel egyidejűleg a Magyar Állami Operaház I. fuvolása. 1976 és 93 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólófuvolistája. 1976-ban megalapítja a Rádiózenekar Fúvósötösét, amellyel 1979-ben elnyerik a Colmari Fúvósötös Verseny fődíját. Szólistaként, kamarazenészként és zenekari tagként számos koncertet ad a világ legrangosabb koncerttermeiben, így a londoni Barbican Centerben, a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Moszkvai Konzervatóriumban, a müncheni Hercules Saalban, a salzburgi Festspielhausban, a Berlini Filmarmóniában. 1988-ban a New Zealand Symphony Orchestra szólistájaként Új-Zélandon vendégszerepel, majd szólóesteket ad Berlinben és Párizsban. 1990-ban Mozart összes fuvolaversenyét lemezre veszi a Hungarotonnal.
Karmesteri ambíciói erősödnek Bernstein, Matacic, Inbal, Doráti, Gardelli, Ferencsik irányítása alatt játszva, így 1991-ben beiratkozik Karl Österreicher mesterkurzusára Bécsben, és biztatására még ebben az évben bemutatkozik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, majd az Állami Hangversenyzenekart dirigálja Eisenstadtban. Közben a Kaposvári Szimfonikus Zenekar vezető karnagya lesz, 1993-ban a Magyar Állami Hangversenyzenekar szólófuvolistája és Kobajashi Ken-Ichiro karmester-asszisztense. Ezzel a zenekarral karmesterként Angliában, Németországban és Ausztriában turnézik. Megalapítja a Nicolaus Esterházy Sinfonia zenekart, és a Naxos lemezkiadóval felveszik Beethoven majd Haydn összes szimfóniáját. Karmesteri teendői sokasodtával 1997 januárjától zenekari állását feladja, és a Rádiózenekart valamint a MÁV Szimfonikusokat dirigálja.

Jegyek

Az előadás ingyenes.

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi