, Index = index Potenton Alapítvány

Kai FRÖMBGEN oboaművész, a düsseldorfi Robert Schumann Hochschule professzorának estje

Közreműködik: BALOGH Ildikó zongoraművész

 

MŰSOR:
Camille Saint-Saëns: Szonáta oboára és zongorára
Pavel Haas: Szvit oboára és zongorára, op. 17
August Wilhelm Julius Rietz: Koncertdarabok, op. 33
Christian Frederik Barth: B-Dúr Szonáta „Brillant” oboára és zongorára
Benjamin Britten: Temporal Variations
Johann Wenzel Kalliwoda: Morceau de Salon, op. 228

 

A hangverseny műsorát Saint-Saëns álmodozó, életigenlő, dallami és érzelmi hegyeket-völgyeket bejáró műve nyitja. Julius Rietz nevét talán kevésbé ismeri a közönség. A német zeneszerző nem csupán korban, de stílus és lelkivilág tekintetében is Mendelssohn rokona. Művei klasszikus letisztultságukkal és mérsékelt érzelmeikkel szemben állnak a híres kortársak, Liszt és Wagner stílusával. A 18-19. század méltatlanul elfeledett művésze a dán oboavirtuóz, Christian Frederik Barth, a maga korában híres zeneszerzőnek is számított. Jelen koncerten legismertebb alkotása, a „Brillant” feliratú szonáta szerepel. A koncert legfiatalabb szerzője Benjamin Britten. Temporal Variations című műve egy dél-afrikai zongoraművész, Adolph Hallis megrendelésére készült, és még a bemutató napjára sem készült el tökéletesen, ezért Britten visszavonta, hogy dolgozhasson még rajta. Viszont erre nem kerülhetett sor, így a darabot posztumusz kiadásban ismerjük. Johann Wenzel Kalliwoda Schumann kortársa, a kor kedvelt szimfóniaszerzője, akit úgy neveznek, mint „a szimfonikus kapocs Beethoven és Schumann között”, kinek egy jól sikerült szimfóniatémáját Schumann is felhasználta. A hangverseny zárásaként Kalliwoda könnyed szalondarabja szólal meg.

Kai FRÖMBGEN 2012 januárja óta tagja az Európai Kamarazenekarnak. 1977-ben született Koblenzben. Első oboaóráit a Luxemburgi Konzervatóriumban Norbert Matterntől kapta. Háromszor nyert első díjat a „Jugend musiziert” szövetségi versenyen; 1991-ben, 1993-ban és 1995-ben. Középiskolai tanulmányai után Christian Wetzel professzornál kezdett tanulni Lipcsében a Felix-Mendelssohn-Bartoldy Dráma- és Zeneiskolában. Ösztöndíjat kapott a Német Emberek Alapítványtól, a Villa Musica alapítványtól és a Richard Wagner Társaságtól.
Kai az Európai Ifjúsági Zenekar (EUYO) tagja volt 1998-ban és 1999-ben. 1999-ben ajánlották fel neki az elsőoboista pozíciót a Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz-ban, majd a Bambergi Szimfonikusok – Bajor Állami Filharmónia elsőoboistája lett 2003-ban. Rajong a kamarazenéért és gyakran játszik együtt olyan művészekkel, mint: Frank Peter Zimmermann, Christian Zacharias, Mirijam Contzen, Christoph Eschenbach és a Sabine Meyer fúvósegyüttes. Tagja a Linos Együttesnek is.
2005-ben, 2006-ban és 2007-ben is ő volt a Claudio Abbado által vezényelt Lucern Fesztiválzenekar első oboistája.
2012-ben a Saarbrückeni Zeneművészeti egyetem professzorává nevezték ki, 214 óta pedig a Robert Schumann Főiskolán is tanít Düsseldorfban. Az első oboista pozícióját a Rupert Hughes emlékére létrehozott „Rupert Hughes Will Trust” alapítvány szponzorálja.BALOGH Ildikó 2003-ban szerezte meg zongoraművész-tanári diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. Ettől kezdve a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola korrepetitora és zongoratanára, 2010 óta a PTE Művészeti Kar korrepetitora többnyire a fafúvós tanszéken. A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi