, Index = index Potenton Alapítvány

KELEMEN Barnabás hegedűművész szólóestje

Műsor:
Heinrich Ignaz Franz BIBER: Passacaglia
Johann Sebastian BACH: d-moll partita
Eugène YSAŸE: 3. szólószonáta „Ballada”
BARTÓK Béla: Szólószonáta


A hangverseny első félidejében egy eredeti (visszaépített) Gagliano 1771-es hangszeren szólaltatja meg a műveket.

A zeneszerző és az előadóművész számára is talán a legnehezebb próbatétel egy kíséret nélküli vonós hangszerre komponált nagyobb lélegzetvételű mű komponálása, illetve előadása. És bár kísérőhangszer vagy kamarapartnerek nélkül jelen esetben a hegedű teljesen magára van utalva, nincs is jobb lehetőség, minthogy gazdag hangszínpalettáját kibontakoztathassa. Kelemen Barnabás estjén a 17. századtól a 20. századig négy jelentős, egymástól merőben eltérő szólóhegedűre írt kompozíció szólal meg. A Passacaglia a barokk hangszeres irodalom egyik legnépszerűbb variációs formája, mely egyetlen basszustémára épül. A basszus szólam fontosságát és a variációk változatosságát tekintve ebben a műfajban, Biber szólóhegedűre írt Passacagliája valódi zeneszerzői bravúr. Bach Partitája öt különböző karakterű tételből álló stilizált táncsorozat, melynek utolsó, leghíresebb tétele, a Chaconne Yehudi Menuhin szerint „a létező legnagyszerűbb szerkezet szólóhegedűre”. Eugène-Auguste Ysaÿe 19-20. századi belga zeneszerző „Ballada” alcímet viselő műve már nem kötődik olyan szorosan a tradicionális zenei formákhoz, de stílusa erősen a múltban gyökerezik, így barokk allúziók is felfedezhetők benne. A műsor koronája Bartóknak Yehudi Menuhin kérésére komponált terjedelmes Szólószonátája, mely kétségtelenül a 20. század egyik legjelentősebb szólóhegedűre írt alkotása.
@Emmer László

KELEMEN Barnabás korosztályának egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb hegedűművésze, kamarazenésze, vonósnégyes primáriusa, karmestere. Két világhírű intézet, a Zeneakadémia és a Kölni Egyetem professzora és három gyermek édesapja, a XX. század egyik legkiválóbb cigányprímásának, Pertis Palinak unokája.

Művészetét többek között Kossuth-, Liszt-, Príma- és Gramophone-díjakkal ismerték el, nagy világversenyek győztese és díjazottja Salzburgtól Brüsszelen át Indianapolisig.

17 szóló- és három vonósnégyes lemeze készült, melyek közül számos a legrangosabb angol, francia, belga, német és magyar hanglemez díjakat is elhozta. Nevéhez fűződnek Kurtág, Ligeti, Schnittke, Gubajdulina, Steve Reich, Ryan Wigglesworth műveinek magyarországi, ill. ősbemutatói, valamint Bartók összes hegedűre írt művének lemezfelvétele Kocsis Zoltán gondozásában.

Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Vladimir Jurowski, Marek Janowski, Michael Stern, Krzysztof Urbanski, Eötvös Péter, és olyan kamarapartnerekkel lépett fel, mint pl.: Kocsis Zoltán, Olli Mustonen, Ránki Dezső, Steven Isserlis vagy Perényi Miklós. A Carnegie Hall, a Concertgebouw, a Royal Festival Hall, a Bozar, a Suntory Hall, a Berlini Filharmónia visszatérő zenekari szólistája többek között. 

Művészetére a legfontosabb zenei hatást édesanyja mellett tanárai, Perényi Eszter, Isaac Stern, Rados Ferenc és Kocsis Zoltán gyakorolták.

A magyar államtól kapott 1742-es „Ex-Kovács Dénes” Guarneri del Gesú mesterhegedűn játszik.

 

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók szeptember 25-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi