, Index = index Potenton Alapítvány

KIRÁLY Csaba Liszt-díjas zongoraművész, a PTE Művészeti Kar professzorának szólóestje

MŰSOR:
Johann Sebastian BACH: Goldberg-variációk BWV 988

 

A Goldberg-variációk Bach egyetlen variációformában írt műve, mely egyben a barokk variációművészet mintapéldája. A főtéma, vagy Aria a variáció műfajához képest meglepően hosszú, 32 ütemes. Erre a témára épül a 30 variáció, melyek megőrzik a téma főhangjait, ugyanakkor mind egyedülálló karakterrel, hangulattal rendelkeznek. A mű során egyre virtuózabb figuratív variációk, változatos, különböző formában megjelenő karaktervariációk – köztük különböző táncok, fúga, sőt francia nyitány is –, és az ária basszustémája fölött megjelenő különböző kánonok követik egymást. A kánonokban az egyes szólamok közötti hangtávolság kánonról kánonra növekszik. A mű meglepő fordulata, hogy a 30. variációban a várt decima-kánon helyett két népdal dallamából összeállított Quodlibet szerepel a főtéma basszusa fölött. A variációk megkoronázásaként ismét az Aria szólal meg.KIRÁLY Csaba orgonaművészi diplomáját 1989-ben, a zongoraművészit 1990-ben szerezte meg, több hazai és nemzetközi zongoraverseny első helyezettje volt. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Gyakran készít orgonaátiratokat nagy szimfonikus, oratorikus művekből. 2005-ben a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkára lett, majd 2013-tól a Társaság elnökévé választották. Magyarországi koncertjein túl sikerrel szerepelt Európa szinte valamennyi országában, Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Kínában, Egyiptomban, Indiában, Irakban és Kubában. Számos nemzetközi zongora- és orgonakurzust tartott Magyarországon és külföldön egyaránt. 2002 óta zongora- és orgonatanárként tanít a PTE Művészeti Karán, valamint témavezető a Művészeti Kar Doktori Iskolájában. 2014 és 2017 között – tanári hivatása mellett – a budapesti Bartók Béla Emlékház igazgatói tisztségét is betöltötte.


A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi