, Index = index Potenton Alapítvány

KORONDI Anna énekművész, a berlini „Hanns Eisler” Hochschule für Musik professzorának estje

Közreműködik: ALSZÁSZY Gábor zongoraművészMŰSOR:
Liszt Ferenc: Freudvoll und Leidvoll (1. változat 1844)

Liszt Ferenc: Der du von dem Himmel bist (2. változat 1856)

Robert Schumann: Frauenliebe und Leben (Asszonyszerelem, asszonysors)
„Seit ich ihn gesehen“
„Er, der herrlichste von allen“
„Ich kann´s nicht fassen, nicht glauben“
 „Du Ring an meinem Finger“
„Helft mir, ihr Schwestern“
„Süsser Freund, du blickest“
„An meinem Herzen, an meiner Brust“
„Nun hast du mir den ersten Schmerz getan“

Liszt Ferenc: Der du von dem Himmel bist (utolsó változat 1860)

Liszt Ferenc: Freudvoll und Leidvoll (utolsó változat 1860)

Bartók Béla: Öt dal op. 15
I. Az én szerelmem | IV. Színes álomban

Kósa György: Homályban (Dalok Hajnal Anna verseire)
1. Bevezető | 2. Homályban | 3. Esti idill

Ligeti György: Három Weöres-dal
I. Táncol a hold | II.Gyümölcs-fürt | III. Kalmár jött nagy madarakkal

Bartók Béla: Nyolc magyar népdal

 

Romantikus és 20. századi dalokból áll Korondi Anna estjének műsora. Lévén, hogy a zongorakíséretes dal az egyik legszemélyesebb, legbensőségesebb zenei műfaj, nem meglepő, hogy a szövegek legfőbb témája a szerelem. A műsor központi helyét Schumann nagy lélegzetvételű dalciklusa, az Asszonyszerelem, asszonysors foglalja el. Az 1840-es évet a szakirodalom a dalok évének nevezi, hiszen ekkor fedezi fel Schumann az énekhang kifejező erejét. „Alig tudom elmondani, mily nagy gyönyörűség a hangszerrel összekapcsoltan emberi hangra komponálni…” Nem véletlen ez az érzelmes időszak az életében, hiszen ekkor teljesül egyik legnagyobb vágya: Clara-hoz fűződő szerelme sok viszontagság után beteljesülhetett, és a fiatalok összeköthették az életüket. Az Asszonyszerelem, asszonysors nyolc dalában, mint egy novellában, egy fiatal lány – aki talán Clara Schumann megfelelője – mondja el szerelmének történetét. A dalokból egy érzelmes, gyengéd nő alakja körvonalazódik Schumann utolérhetetlen beleélő és megfigyelő művészete nyomán.KORONDI Anna Budapesten született, zenészcsaládban. Énektanulmányainak első fontos állomása a budapesti Bartók Béla Szakközépiskolában eltöltött két év. Ezt követően Bécs város konzervatóriumában ének szakon Margarethe Bence, dal és oratórium szakon David Lutz növendéke. 1993- ban kitüntetéses diplomát szerez.
Már a tanulmányok mellett a bécsi Rádiókórusban (ORF Chor Wien) énekel, ahol a szólista feladatok mellett a hangsúly a kortárs-zenei repertoáron van. 1993-1997-ig a berlini Komische Oper, 1997-1999 között a bonni operaház társulatának tagja, ahol szinte az összes jelentős lírai szoprán szerepet elénekli. Számos verseny díjazottja – pl. Erkel-Kodály énekverseny, Luciano Pavarotti verseny, a müncheni ARD verseny győztese.
Vendégszereplések többek között: müncheni Staatsoper, Salzburgi Ünnepi Játékok, Bayreuth-i Ünnepi Játékok, Wiener Schubertwochen, Herrenchiemsee Fesztivál, budapesti Wagner Napok. Rendszeresen koncertezik Európán kívül is, többek között Ázsiában és Dél-Amerikában. Neves zenekarokkal dolgozott együtt: pl. Concentus Musikus Wien, Chapelle Royal, Gewandhausorchester, Svéd Rádió Zenekar, Bayerische Rundfunk zenekara.
Repertoárja a barokktól a modern zenéig terjed. Olyan karmesterekkel dolgozott, mit Philippe Herreweghe, Helmuth Rilling, Fischer Ádám, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Nicolaus Harnoncourt, Herbert Blomstedt.
Számos Rádió és CD -felvétel dokumentálja munkáját.
2010-2013 között a weimari Franz Liszt Zeneakadémia docense, 2013 óta a berlini Hanns Eisler Főiskola professzora, ahol énekosztálya mellett kortárs zenei kurzust is vezet.
2017-től Meláth Andreával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énektanszak vezetőjével életre hívták a két intézmény közötti szoros együttműködést, mely kurzusokkal, koncertekkel és közös operai előadásokkal ad lehetőséget az énekes növendékeknek eszmecserére és közös zenei programok/projektek kidolgozására.


 

ALSZÁSZY Gábor Budapesten született. Tanulmányait a Zeneakadémián végezte Makláry József (karvezetés) és Erkel Tibor (zongora) irányításával. Mint zongoraművész később Jandó Jenőnél és Szabó Orsolyánál képezte magát tovább. Több ének- és dalversenyen szerepelt kimagasló eredménnyel, utóbbiak egyikén megkapva a legjobb zongorakísérő díját is. Több mint két évtizeden át dolgozott Hamari Júlia illetve Anna Reynolds hazai és külföldi mesterkurzusainak kísérőjeként. 2009-ben megvédett DLA disszertációjában Paul Hindemith dalaival foglalkozott. Számos hazai koncertje mellett külföldön is fellépett (Franciaország, Anglia, Németország, Ausztria, Belgium) mint szólista és főként, mint énekesek, hegedűsök és csellisták kamarapartnere. A klasszikus repertoár mellett szívesen játszik kortárs zenét is. 1992-től 1997-ig a Veszprémi Konzervatórium tanára volt. 1997 óta a győri Zeneművészeti Főiskolán tanít, 2011-től Marton Éva meghívására a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének korrepetitora és dalirodalom tanára.A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi