, Index = index Potenton Alapítvány

LÉLEGZŐ BRÁCSA

SZŰCS Máté brácsaművész és FEJÉRVÁRI Zoltán zongoraművész estje

Közreműködnek: A művészek kurzusainak résztvevői

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Szűcs Máté brűcsaművész valamint Fejérvári Zoltán zongoraművész estjén. A koncerten közreműködnek a Kamara Akadémia Egyesület metoráltjai:
Magyar Valentin, zongora | Fekete Tamás, zongora | Balogh Ádám, zongora | Lukács Péter, brácsaMűsor:
Szergej RAHMANYINOV: Tizenhárom prelűd op. 32
    No. 12 gisz-moll | No. 6 f-moll
előadja: Magyar Valentin, zongora

LISZT Ferenc: Obermann völgye
előadja: Fekete Tamás, zongora

Maurice RAVEL: Gaspard de la Nuit - Ondine    
előadja: Balogh Ádám, zongora

Cesar FRANCK: A-dúr szonáta - I-II. tétel
előadja: Lukács Peter, brácsa | Magyar Valentin, zongora

SZÜNET    

Franz SCHUBERT: Arpeggione szonata     
Johannes BRAHMS: Esz -dúr szonáta    
előadja: Fejérvári Zoltán zongoraművész | Szűcs Máté brácsaművészSZŰCS
Máté először hegedülni tanult Magyarországon, majd 1996-tól főiskolai éveit brácsásként Belgiumban kezdte meg, ahol két művészdiplomáját kitüntetéssel elvégezte. Pedagógiai diplomáját Debrecenben szerezte meg 2008-ban. Számos nemzetközi verseny díjazottja. 2011 szeptembere és 2018 augusztusa között a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása. Ezt megelőzően 8 éve szólóbrácsásként működött a Flamand Királyi Filharmonikusok Zenekarában, a Bambergi Szimfonikusoknál, a drezdai Staatskapellénél, a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekarában és a Brémai Német Kamarafilharmóniában.
Szólistaként olyan zenekarokkal lépett már fel Európa- és világszerte, mint a Berlini Filharmonikusok, a Berlini Barokk Szólisták, a Brémai Német Kamarafilharmónia, a Bambergi Szimfonikusok, a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekara, a Konstanzi Délnyugat-német Filharmonikusok, a Flamand Szimfonikus Zenekar, a Flamand Rádiózenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar, a mexikói San Luis Potosi-i Szimfonikus Zenekar és a dél-koreai Seongnam-i Filharmonikus Zenekar.
2017 szeptemberében Máté háromszor játszotta el Bartók Béla Brácsaversenyét a Berlini Filharmonikusok kíséretével a Berlini Filharmónia Nagytermében. Ezen felül rendszeresen játszik együtt olyan világhírű szólistákkal, mint Frank Peter Zimmermann, Vadim Repin, Janine Jansen, Baiba Skride és Vladimir Mendelssohn, Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes, valamint olyan hírességekkel, mint Sir Simon Rattle. Mindezeken felül rendszeresen készít felvételeket különböző stílusokban és formációkban, melynek köszönhetően ma már több mint 10 CD-vel rendelkezik.
2006 óta állandó vendégprofesszora a dán „Thy Masterclass” nyári kamarazenei fesztiválnak. 2007 és 2009 között a Saarbrückeni Zeneakadémia tanára volt, és azóta rendszeresen ad brácsaórákat a világ minden pontjáról érkező privát növendékeknek. 2014 óta a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiája, 2016 óta pedig az ugyancsak berlini „Hanns Eisler” Zeneakadémia brácsatanára. 2016 és 2017 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia óraadója volt. Ezen kívül rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte, mint például Japánban, Koreában, az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Angliában, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Magyarországon.
2018 szeptemberétől a genfi Zeneakadémia brácsaprofesszora. A PTE által támogatott Pécsi Zenei Napok vendégművésze volt, illetve 2017 októberében mesterkurzust és koncertet adott a PTE hallgatóinak.

 

 

 

FEJÉRVÁRI Zoltán Budapesten született 1986-ban. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte Kékesi Judit, Wagner Rita, Kemenes András és Várjon Dénes növendékeként. 2006 és 2008 között Dmitrij Baskirov és Claudio Martínez osztályába járt a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémián. 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Zeneakadémián. 
Fejérvári Zoltán több nemzetközi verseny díjazottja, melyekből kiemelkedik a Montreáli Nemzetközi Zongoraversenyen szerzett fődíja 2017-ben. Számos nemzetközi fesztivál résztvevője, úgy, mint Kaposfest, Encuentro de Música de Santander, „Lisztomania” Chateauroux, Prussia Cove „Open Chamber Music”, New Ross Piano Festival, Kronberg „Chamber Music Connects the World”, Marlboro Music Festival, Lucerne Festival. Rendszeresen koncertezik Európában és az Egyesült Államokban, s hangversenyútjai során olyan termekben lépett fel, mint a New York-i Carnegie Hall, a washingtoni Library of Congress, a philadelphiai Kimmel Center, a Buenos Aires-i Biblioteca Nacional, a torinói Lingotto, a müncheni Gasteig, a valenciai Palau de Música és a Zeneakadémia Nagyterme. Játszott szólistaként a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Verbier Kamarazenekarral olyan karmesterek közreműködésével, mint Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Kovács János, Takács-Nagy Gábor, Gilbert Varga és Kobajasi Kenicsiró. 
2011-ben lemezre vette Liszt e-moll „Malédiction” zongoraversenyét a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal Rohmann Imre vezényletével. E Hungaroton kiadás 2013-ban elnyerte a Liszt Társaság „Grand Prix du Disque” hanglemez nagydíját. Kállai Ernővel készített Mozart felvétele 2014-ben jelent meg szintén a Hungaroton lemezcégnél.
2015-ben Junior Prima díjban részesült, 2016-ban pedig elnyerte a londoni Borletti-Buitoni Trust Fellowship díját.

 

 A koncert a Kamara Akadémia Egyesület és a PTE Együttműködésének keretében valósul meg.

  

A Kamara Akadémia Egyesület létrejöttének célja, hogy hosszú távú tehetséggondozást kínáljon a pálya iránt elkötelezett fiataloknak. Iskolán kívüli fejlesztéseket, mesterkurzusokat szerveznek annak érdekében, hogy a mentorált fiataloknak lehetőséget biztosítsanak a tehetségük kibontakoztatására. Az egyesület elsősorban hasonló profilú, zenei tehetségtámogatást végző intézményekkel épít ki szoros kapcsolatot. Ezen kívül a fiatalok segítésének érdekében a zenei szektor csaknem összes szereplőjével nyitott az együttműködésre.
Az intézményi együttműködéseknek köszönhetően a fiatal muzsikusoknak alkalmat teremtenek, hogy bemutatkozzanak.


A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók február 12-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi