, Index = index Potenton Alapítvány

Muzsikáló családok: FENYVESI Béla és FENYVESI Márton

*A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu*


Az alma és az ő fája.
A Szélkiáltó együttes és Fenyvesi Márton zeneszerző, gitáros, jazz zenész közös koncertje.

Fellépők:

FENYVESI Márton - gitár

és a Szélkiáltó együttes tagjai:

FENYVESI Béla - gitár, tamburica, blockflöte, ének

Dr. LAKNER Tamás - gitár, hegedű, ének

ROZS Tamás - gordonka, gitár, ének

SZABÓ Ildikó - blockflöte

 

Vers és dallam az idők kezdetén még csak együtt létezett. Jellemző, hogy a költészet a lyra nevű ókori hangszerről kapta a nevét. Ennek a kezdeti állapotnak egyik legősibb formája a népdal, későbbi megnyilvánulása pedig – például – Balassi Bálint költészetében érhető tetten, amikor a költő a versei elé – ad notam jelzéssel – még odaírta, hogy mely nótára énekelhetők.

A különböző kultúrákban eltérő időkben, de végül mindenütt bekövetkezett, hogy a szöveg és a zene teljesen szétvált, külön művészeti ággá fejlődött. A Szélkiáltó tagjai – az együttes eddig több, mint negyven éves története során – ezt a réges-régi hagyományt próbálták megőrizni és tovább gondolni.

„Örömmel láttuk a – ma már felnőtt – gyermekeink növekedése során, hogy komoly hatással volt a munkánk rájuk, és nem csak azokra, akik később maguk is a zenei pályát választották, hanem mindannyian megtalálták benne a számukra legkedvesebb és legfontosabb momentumokat”. (Fenyvesi Béla)

 

FENYVESI Márton 1986-ban született Pécsett. Édesapja, Fenyvesi Béla zeneszerző, hangszerelő, az énekelt verseket játszó Szélkiáltó Együttes alapító tagja. Márton alapfokú zenei tanulmányai után, 2005-ben felvételt nyert az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolába, majd 2006-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatója lett.

Fenyvesi Márton nevével gyakran találkozhatunk az experimentális zenét, popzenét vagy akusztikus jazzt játszó együttesekben. Saját darabjait számtalan formációval szólaltatja meg, kiszenekari hangszereléseit a Jónás Vera „Pyjama Sessions", a Kovács Linda Quartet, nagyzenekari hangszereléseit pedig a Modern Art Orchestra tűzi rendszeresen műsorára. 2008-ban Szalóki Ági „Hallgató" kvintettjével, valamint a Balázs Elemér Grouppal és Quartettel adta az első nagyobb jelentőségű koncertjeit. Egykori tanára Barcza-Horváth József saját együtteseiben a mai napig állandó tag

 2008-ban alapította meg első saját együttesét, a Fenyvesi Márton Triót. 2009-ben hozta létre nemzetközi kvartettjét Amsterdam-Budapest Underground néven. Juhász Márton Bostonban élő dobossal és Farkas Norberttel hívta életre második trióját, az MNM-et.

2008-ban az Első Országos Jazz Zeneszerző  Versenyen  I. díjat és a legjobb jazz zenekarnak járó díjat vette át, 2010-ben döntőbe került a 12. monacói nemzetközi jazz szólista versenyen, ahol legfiatalabb résztvevőként  3. helyezést nyert.

 2009-ben az Amszterdami Konzervatórium ösztöndíjas hallgatója volt, 2010-ben Ablakos-Lakatos Dezső alkotói ösztöndíjat, 2011-ben Junior Prima díjat kapott. Az „European Jazz Masters” program ösztöndíjasaként a koppenhágai Rytmik Musikkonservatorium mesterszakos növendéke.

Aktív zenetanár, 2010 szeptembere óta az Egressy Béni Jazz Konzervatórium művésztanára.


A hangverseny a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a PTE közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Európai Szociális Alap.

Jegyek

Az előadás ingyenes.

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi