, Index = index Potenton Alapítvány

Muzsikáló családok: GYERMÁNNÉ VASS Ágnes Liszt-díjas hegedűművész és családja

Fellépnek:
GYERMÁNNÉ VASS Ágnes Liszt-díjas hegedűművész
GYERMÁN Júlia hegedűművész
VEDRES Péter fagottművész


 

 

GYERMÁNNÉ VASS Ágnes hegedűtanári diplomáját is itt szerezte, majd a németországi Weimarban szerzett hegedűművészi diplomát 1969-ben. 1972-től a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd a jogutód Pannon Filharmonikusok élén, 36 éven át a zenekar első koncertmestereként, nagy zenei alázattal, kiemelkedő színvonalon végzi sokrétű, zenei és előadóművészi tevékenységét. Tanított a budapesti Zeneakadémia pécsi kihelyezett tagozatának tanszékvezető docenseként. A PTE MK Zeneművészeti Intézet óraadó tanára, és a Pécsi Egyetemi Zenekar koncertmestere. Szólistaként rendszeresen koncertezik Európa számos országában, a Távol-Keleten, és Amerika több nagyvárosában. Briliáns hegedűjátéka, játékának precizitása, érzelemgazdagsága, fényes tisztasága, elmélyült dallamformálása imponáló magabiztossággal jelenik meg a hallgatók előtt. Életpályája során példa értékű az a zenészi, művészi és alkotói kapcsolat, amely harmonikusan segítette a hazai és nemzetközi környezet, de legfőképp Pécs zenei életének gazdagabbá válását. Férje, néhai Gyermán István nevét egy ifjakat támogató alapítvány viseli. Díjai: Jannus Pannonius díj (1988), Az év muzsikusa (1995), Liszt-díj (2006), Pécs város művészeti díja (2009), A Pannon Filharmonikusok Örökös tagja (2010), Tüke-díj (2011).

 


GYERMÁN Júlia Papp György irányításával végezte el a hegedű szakot a pécsi Művészeti Gimnáziumban, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű szakára. Tanárai Komlós Péter, Szabadi Vilmos, Devich Sándor, Rados Ferenc és Halász Ferenc voltak. Tanulmányai során több versenyen is kiemelkedően szerepelt. 1996-ban művész-művésztanár diplomát szerzett. Játszott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, az akkori Állami Hangverseny Zenekarban, a Weiner-Szász Kamarazenekarban, az Orfeo zenekarban, az Óbudai Danubia együttesben, az Ábrahám Consortban, valamint a Pécsi Szimfonikusoknál, ez utóbbiban koncertmesterként is. Szintén koncertmesterként működött közre a Jeunesse Musical nyári zenei táborában Ligeti András vezetésével. 2012/13-ban a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője volt. 2013 szeptembere óta a Zuglói Filharmónia szólamvezetője, és tanít a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban. Vedres Csaba számos CD-jén közreműködik, a Lélektánc című lemez kettejük közös munkája.

 

VEDRES Péter

A jelenleg 22 éves fagottos 2018-ban fejezte be tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, ahol dr. Herpay Ágnes volt a tanára. Az itt eltöltött évek alatt többször volt lehetősége együtt játszani a Pannon Filharmonikusokkal, majd 2017-ben felvételt nyert az Eszéki Operaházba, ahol egy szezont töltött el. 2018-ban abszolút I. hellyel jutalmazták az Olaszországban megrendezett Antonio Salieri nemzetközi versenyen, majd ezt követően Pécsett, a Művészeti Kar által rendezett házi nívóversenyen kiemelt nívódíjat ért el. Jelenleg a bécsi Zeneakadémia hallgatója, tanára Stephan Turnovsky.A hangverseny a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a PTE közös szervezésében valósul meg, támogatja az Európai Szociális Alap.

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Regisztráció: regisztracio@zsn.hu

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi