, Index = index Potenton Alapítvány

Muzsikáló családok: GYERMÁNNÉ VASS Ágnes Liszt-díjas hegedűművész és családja

Fellépnek:
GYERMÁNNÉ VASS Ágnes Liszt-díjas hegedűművész
GYERMÁN Júlia hegedűművész
VEDRES Péter fagottművész
HUSZICS Ibolya zongoraművész

Műsor:
J. M. Leclair: C-dúr szonáta két hegedûre
előadja: Vass Ágnes és Gyermán Jùlia

H. J. F. Biber: c-moll szonáta
előadja: Vass Ágnes- és Huszics Ibolya

J. N. Hummel: Fagottverseny I. II.
előadja: Vedres Péter

L. van Beethoven: Duó klarinétra és fagottra
előadja: Gyermán Júlia és Vedres Péter

J. Brahms: A-dúr szonáta
előadja: Gyermán Júlia és Huszics Ibolya

Bartók Béla: Duók két hegedûre
előadja: Gyermán Júlia és Vass Ágnes


 

 

GYERMÁNNÉ VASS Ágnes hegedűtanári diplomáját is itt szerezte, majd a németországi Weimarban szerzett hegedűművészi diplomát 1969-ben. 1972-től a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd a jogutód Pannon Filharmonikusok élén, 36 éven át a zenekar első koncertmestereként, nagy zenei alázattal, kiemelkedő színvonalon végzi sokrétű, zenei és előadóművészi tevékenységét. Tanított a budapesti Zeneakadémia pécsi kihelyezett tagozatának tanszékvezető docenseként. A PTE MK Zeneművészeti Intézet óraadó tanára, és a Pécsi Egyetemi Zenekar koncertmestere. Szólistaként rendszeresen koncertezik Európa számos országában, a Távol-Keleten, és Amerika több nagyvárosában. Briliáns hegedűjátéka, játékának precizitása, érzelemgazdagsága, fényes tisztasága, elmélyült dallamformálása imponáló magabiztossággal jelenik meg a hallgatók előtt. Életpályája során példa értékű az a zenészi, művészi és alkotói kapcsolat, amely harmonikusan segítette a hazai és nemzetközi környezet, de legfőképp Pécs zenei életének gazdagabbá válását. Férje, néhai Gyermán István nevét egy ifjakat támogató alapítvány viseli. Díjai: Jannus Pannonius díj (1988), Az év muzsikusa (1995), Liszt-díj (2006), Pécs város művészeti díja (2009), A Pannon Filharmonikusok Örökös tagja (2010), Tüke-díj (2011).

 


GYERMÁN Júlia Papp György irányításával végezte el a hegedű szakot a pécsi Művészeti Gimnáziumban, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű szakára. Tanárai Komlós Péter, Szabadi Vilmos, Devich Sándor, Rados Ferenc és Halász Ferenc voltak. Tanulmányai során több versenyen is kiemelkedően szerepelt. 1996-ban művész-művésztanár diplomát szerzett. Játszott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, az akkori Állami Hangverseny Zenekarban, a Weiner-Szász Kamarazenekarban, az Orfeo zenekarban, az Óbudai Danubia együttesben, az Ábrahám Consortban, valamint a Pécsi Szimfonikusoknál, ez utóbbiban koncertmesterként is. Szintén koncertmesterként működött közre a Jeunesse Musical nyári zenei táborában Ligeti András vezetésével. 2012/13-ban a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője volt. 2013 szeptembere óta a Zuglói Filharmónia szólamvezetője, és tanít a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban. Vedres Csaba számos CD-jén közreműködik, a Lélektánc című lemez kettejük közös munkája.

 

VEDRES Péter

A jelenleg 22 éves fagottos 2018-ban fejezte be tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, ahol dr. Herpay Ágnes volt a tanára. Az itt eltöltött évek alatt többször volt lehetősége együtt játszani a Pannon Filharmonikusokkal, majd 2017-ben felvételt nyert az Eszéki Operaházba, ahol egy szezont töltött el. 2018-ban abszolút I. hellyel jutalmazták az Olaszországban megrendezett Antonio Salieri nemzetközi versenyen, majd ezt követően Pécsett, a Művészeti Kar által rendezett házi nívóversenyen kiemelt nívódíjat ért el. Jelenleg a bécsi Zeneakadémia hallgatója, tanára Stephan Turnovsky.A hangverseny a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a PTE közös szervezésében valósul meg, támogatja az Európai Szociális Alap.

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Regisztráció: regisztracio@zsn.hu

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi