, Index = index Potenton Alapítvány

Muzsikáló családok: HUSZICS Ibolya és gyermekei

Fellépnek:

BALI Gabriella cselló
BALI Dávid zongora
HUSZICS Ibolya zongoraművész
VÁRDAI István Liszt- és Prima Primissima díjas csellóművész


Műsor:

Jean-Baptiste Barriére: G-dúr szonáta 2 csellóra
Ludwig van Beethoven: d-moll szonáta op. 31. 3. tétel
Ludwig van Beethoven: A-dúr csellószonáta No. 3.
SZÜNET
Felix Mendelssohn: Variations concertantes, op.17.
Leoš Janáček: Pohádka
Szergej Rahmanyinov: g-moll csellószonáta, op.19. 3.tétel
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Pezzo capriccioso, op. 62.

 

A hangverseny műsora a 18. századtól a 20. századig ível. A francia barokk szerző, Jean-Baptiste Barriére műveire a finom érzékenység jellemző, kinek stílusát Itáliában töltött évei is alakították. Ezúttal két csellóra komponált szonátája hangzik el, melyet először Beethoven egy zongorára, majd egy csellóra írt szonátája követ. A hangverseny második felében Mendelssohn könnyed variációit követően a morva zeneszerző Leoš Janáček különleges hangulatú Tündérmese című műve szólal meg, majd Rachmaninov nagyszabású, négytételes csellószonátája. Az estet Csajkovszkij 1887-ben komponált rövid, könnyed Pezzo capriccioso-ja zárja.


BALI Dávid


a Bartók Béla Konzervatórium zongora szakának elvégzése után más irányú tanulmányokat folytatott, de nem hagyta abba a zenélést sem. 2012-ben 1. helyezést és közönségdíjat nyert a XIV. Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen, tanára Hargitai Imre volt.

BALI Gabriella

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka mester szakán 1. évfolyamos hallgató, tanára Varga István.

 

HUSZICS Ibolya

A Zeneakadémia Pécsi Tagozatán diplomázott, és elvégezte a PTE filozófia szakát is. 1982 óta a Pécsi Művészeti Gimnázium tanára és a PTE MK óraadó korrepetítora.
Rendszeresen koncertezik, hazai és nemzetközi zenei versenyek, kurzusok résztvevője. Számos rádió- és lemezfelvétel közreműködője.

 
 VÁRDAI István

A pécsi születésű csellóművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke volt. 2010 őszétől a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-tól a világhírű intézmény oktatója, 2017-től a Mannheimi Zeneakadémia professzora. Több nemzetközi verseny díjazottja-nyertese. A verseny történetében páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt. 2014-ben megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét Münchenben.

Fellépett New Yorkban, Euróba legfőbb koncerttermeiben, Moszkvában, Szentpétervárott, Taipeiben, Tokióban és Pekingben. 2010-ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. A legkiválóbb muzsikusokkal és zenekarokkal játszik együtt, állandó meghívottja a világ legfontosabb zenei fesztiváljainak.

2009-ben Junior Príma Díjat, 2015-ben Liszt-díjat kapott. 2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének odaítélt Prix Montblanc-t. 2009-ben jelent meg első CD-je. 2010-ben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre. 2014-ben megjelent CD-jén a Pannon Filharmonikusok kíséretében Csajkovszkij műveket szólaltat meg. 2015-ben Singing Cello címmel a Hungarotonnál jelent meg CD-je. Legutóbbi két CD-jén (Brilliant Classics) Bach cselló szvitjeit és Kodály gordonkára írt darabjait szólaltatja meg.

Baráti Kristóffal együtt a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Várdai egy 1720-ban készült Montagnana hangszeren és az 1673-ban készült legendás „ex du Pré-Harrell” Stradivari csellón játszik.


A hangverseny a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a PTE közös szervezésében valósul meg, támogatja az Európai Szociális Alap.

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Regisztráció: regisztracio@zsn.hu

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi