, Index = index Potenton Alapítvány

Ofer FALK hegedűművész és GRANIK Anna zongoraművész kamaraestje

Brahms hegedű-zongoraszonátái közül az Op. 78 G-dúr a kamarazenei repertoár egyik klasszikusának tekinthető. Ezúttal azonban a szerző valamennyi hegedűre és zongorára írt kamaraműve társaságában szerepel. Mindhárom hegedű-zongoraszonátája viszonylag későinek számít az életműben, talán emiatt is nemes egyszerűség és letisztultság jellemzi őket, és az érett zeneszerző bölcs megfontoltsága.
A viharos Scherzo egy négytételes szonáta része, melynek különlegessége, hogy három zeneszerző, Robert Schumann, Brahms és Albert Dietrich együttműködésére jött létre az ünnepelt magyar származású hegedűművész, Joachim József számára.
Dietrich komponálta az első tételt, Schumann a másodikat és a negyediket, az ifjú Brahms pedig a harmadik, Scherzo tételt. Így négy műve közül a harmadik helyre téve ennek a hangversenynek is a Scherzója lehetett.
 

Műsor:

Johannes BRAHMS:

Szonáta zongorára és hegedűre Nr. 1, G-dúr, op. 78

Szonáta zongorára és hegedűre Nr. 2, A-dúr, op. 100

Scherzo zongoráraés hegedűre, c-moll

Szonáta zongorára és hegedűre Nr. 3, d-moll, op. 108 

Ofer FALK 1967-ben, Izraelben született, a legendás Fehér Ilona növendéke volt Tel-Avivban, majd Dora Schwartzberg professzorasszony növendékeként folytatta tanulmányait Bécsben. Számos nemzetközileg kiemelkedő verseny nyertese, különdíjasa. 2003 februárjában debütált az Angol Kamarazenekar szólistájaként. Tavaly áprilisban, a L'Orchestra dell'Arte zenekar szólistájaként mutatta be Peter Lange-Müller nemrég felfedezett Concerto-ját. Szintén a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb élménye volt a Gran Canaria Filharmonikus Zenekarral való közös munka. Nem csak szólista, de kamarazenekari és oktató tevékenysége is kiemelkedő. Jelenleg a Trinity Laban Konzervatórium és az angliai Guildhall Konzervatórium hegedűprofesszora, valamint a horváthországi Uzmah fesztivál rendszeres kurzustartó professzora.

GRANIK Anna 1977-ben született Zágrábban. 1989-ben I. helyezést ért el az V. Jugoszláv Országos Versenyen. Ugyanebben az évben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Előkészítő Tagozatára, ahol Esztó Zsuzsa lett a tanára. Legjelentősebb versenyek, amelyeken helyezést ért el: Usti nad Labem-i Nemzetközi Zongoraverseny (1991), Senigalia-i Nemzetközi Zongoraverseny (1992), a Liszt Ferenc Zeneakadémia által rendezett Liszt Verseny (1995), Motorola verseny (1996). Rendszeresen részt vett hazai és külföldi mesterkurzusokon, tanárai voltak Rév Lívia, Rudolf Kehrer, Vladimir Babadzan, Eugen Indjic, Fenyves Lóránd és Dora Schwartzberg.
Jegyek

Belépőjegy: 2000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi