, Index = index Potenton Alapítvány

Thomas DEMENGA gordonkaművész szólóestje

Műsor:
Johann Sebastian BACH: G-dúr csellószvit, No. 1 BWV 1007
Bernd Alois ZIMMERMANN: Cselló szólószonáta
Johann Sebastian BACH: C-dúr csellószvit, No. 3 BWV 1009
 
 

Thomas Demenga koncertműsoraiban és zenei albumaiban az 1990-es évek eleje óta szívesen helyezi egymás mellé Bach és modern zeneszerzők csellóműveit. Szólóestjén két jól ismert Bach-csellószvit között a 20. századi Bernd Alois Zimmermann német zeneszerző 1960-ban komponált cselló szólószonátája hangzik el, melyet hasonló összeállításban 1996-ban adott ki lemezen. Nem véletlen ez a szokatlannak tűnő kombináció. Zimmermann szonátája ugyan hangzásra távol esik a két Bach-kompozíciótól, de mégis több kapocs van annál, minthogy mindkét szerző jelentős művel gazdagította a cselló irodalmát. Bachról köztudomású, hogy műveibe gyakran beleszőtte saját vagy szerettei nevét. Ezeket a jelentőségteljes dallami figurákat ismételte, tükrözte, forgatta és fejlesztette a műveken belül. Zimmermann a maga modern zeneszerzői eszközeivel hasonló célt valósít meg, csellószonátájába saját monogramját szövi bele, majd dodekafón kompozíciós módszerekkel, de tulajdonképpen Bachhoz hasonlóan forgatja, tükrözi és alakítja ezeket a figurákat.


© Ismael LorenzoThomas DEMENGA
a nemzetközileg elismert szólista, zeneszerző és tanár Bernben született. Napjaink egyik legkiemelkedőbb csellistájaként és zenészeként tartják számon. Vendége volt a legfontosabb fesztiváloknak és zenei központoknak világszerte, számtalanszor koncertezett olyan kiemelkedő kamarapartnerekkel, mint Heinz Holliger, Gidon Kremer, Thomas Larcher, Hansheinz Schneeberger, Tabea Zimmermann és Paul Meyer. A legkitűnőbb zenekarok szólistája volt (Berliner Sinfonie-Orchester, Boston Symphony Orchestra, L’Orchestre de la Suisse Romande, ORF-Symphonieorchester Wien, Tonhalle-Orchester Zürich and Zürcher Kammerorchester). Jellemzi az intenzív konfrontáció a különböző történelmi korszakok és stílusok művei, és azok értelmezései illetve előadási stílusainak tekintetében. Az improvizáció és az „új zene” művészi alkotásának fontos szempontjai. Zeneszerzőként és előadóművészként a 20. és a 21. századi zene egyedülálló hangját fejlesztette ki.

A bázeli Hochschule für Musik tanára. 2003 nyarán a Lucerne Fesztivál sztárfellépője, 2000–2006 között a Davos Fesztivál, „Young Artists in Concert” művészeti vezetője.

 

 

Jegyek

A CAMERATA BÉRLET HANGVERSENYE
Bérletek válthatók szeptember 25-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.


JEGYEK
Belépőjegy: 2000 Ft
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain illetve 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál kaphatók.

Online jegyvásárlás

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi