, Index = index Potenton Alapítvány

Vidáman a „komolyzenéről”

Mit tudnak a szimfonikus zenekar hangszerei? – 1. rézfúvósok


Közreműködik:
FARKAS István Péter Liszt-díjas harsonaművész
Pécsi Harsonaegyüttes
Műsorvezetők: GÖNCZY László zenetörténész és HOLICS László zongoraművész

2015 őszén indítottuk útjára gimnazistáknak szóló, Vidáman a „komolyzenéről” elnevezésű sorozatunkat, melynek immár 9. hangversenye kerül megrendezésre. A Pécsi Egyetemi Zenekar a projektheteinek keretében elsajátított műsorait a pécsi gimnazistáknak mutatta be. Ugyan a zene önmagáért beszél, a hangversenyekhez narrátorként csatlakozott Gönczy László zenetörténész, intézetünk óraadó oktatója. A tanár úr egyik alkalommal ekképp fogalmazta meg a koncertek célját:

„Az a legfőbb törekvésünk, hogy ennek a középiskolás korosztálynak megmutassuk, megéreztessük velük, hogy ezek nagyon is élő zenék, nem mereven, faarccal, nem okvetlenül vasalt ingben, nyakkendőben kell őket hallgatni, hanem meg kell érteni, hogy ezek hozzánk szólnak, s meg kell találnunk, meg kell értenünk az üzenetüket, s ebben szeretnénk őket – viszonylag szűk időkeretben – segíteni.”

Törekszünk arra, hogy változatos műsorokkal örvendeztessük meg ifjú közönségünket. Hallhattak már operát, requiemet, versenyműveket, részesei voltak Tóth Péter oratóriuma pécsi ősbemutatójának, valamint legutóbb a 20. századi Amerika zenéjével ismerkedtek meg négy klarinét segítségével.

 Sorozatunk ezen epizódja a rézfúvós hangszerek világába kalauzolja el fiatal hallgatóit. Megmutatjuk, hogyan használja egy zeneszerző a rézfúvósokat, mik az egyes hangszerek jellegzetességei, s hogyan szólnak kisegyüttesben a legkülönbözőbb stílusokban a kezdetektől napjainkig, s válogattunk néhányat a zeneirodalom legszebb pillanatai közül, amikor egy szimfonikus zenekari hangzásban a rézfúvósok kapnak főszerepet. A történeti érdekességekkel fűszerezett műsor főszereplője Farkas István Liszt-díjas harsonaművész és az általa vezetett harsonaegyüttes.A hangversenyt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Regisztráció: koncertek.zmi@gmail.com

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Plakát

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi