, Index = index Potenton Alapítvány

Vidáman a „komolyzenéről”

Műsorvezetők: GÖNCZY László zenetörténész és HOLICS László zongoraművész

Wolfgang Amadeus Mozart mellett talán a világ egyik legismertebb zeneszerzője Ludwig van Beethoven – akinek munkásságával nem csak koncert-keretek között, de a mindennapokba beépülve, akár kaputelefon használata során is találkozunk – így nem csoda, hogy őszi sorozatunk második állomásának témájául őt választottuk!
Beethoven volt az első az európai zene történetében, aki forradalmat csinált. Egyénisége olyan erővel robbant be a zenei életbe, és olyan mértékben gyakorolt rá hatást, hogy azt mi, zenészek, több mint 200 év elteltével is csak csodálni tudjuk. Zenei téren egy „mindennek megvan a maga rendje” alapfelfogású társadalomba elhozta az önkifejezés és a szabad művészi akarat diadalát, melyet azóta  generációk tekintettek és tekintenek példaképnek mind a mai napig. Ahogy Liszt Ferenc zongoravirtuózként volt az első, mai értelemben vett sztár, Beethoven zeneszerzőként ért el ilyen státuszt pár évtizeddel korábban. Ebben az epizódban igyekszünk megláttatni Beethoven zenei egyéniségének leglényegesebb vonásait, és rávilágítani muzsikájának érzelmi tartalmára, üzenetére - viszonyítási alapként utalunk majd Mozartra is, aki zseniálisan komponált a klasszicizmusban tökéletesen beleillő, abból soha ki nem lépő muzsikát. Beethoven zenéjének újszerűsége az övével közvetlenül összehasonlítva talán mégjobban érzékelhetővé válik. Invitálunk minden fiatalt, aki erőteljes és érzelmes zenére vágyik, és egy pár szép történetre.A Vidáman a komolyzenéről – ismeretterjesztő koncertsorozat középiskolásoknak szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
 
 

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi