, Index = index Potenton Alapítvány

Vidáman a „komolyzenéről”

A 20. század Amerikájának zenéje négy klarinéton


2015 őszén indítottuk útjára gimnazistáknak szóló, Vidáman a „komolyzenéről” elnevezésű sorozatunkat, melynek immár 8. hangversenye kerül megrendezésre. A Pécsi Egyetemi Zenekar a projektheteinek keretében elsajátított műsorait a pécsi gimnazistáknak mutatta be. Ugyan a zene önmagáért beszél, a hangversenyekhez narrátorként csatlakozott Gönczy László zenetörténész, intézetünk óraadó oktatója. A tanár úr egyik alkalommal ekképp fogalmazta meg a koncertek célját:

„Az a legfőbb törekvésünk, hogy ennek a középiskolás korosztálynak megmutassuk, megéreztessük velük, hogy ezek nagyon is élő zenék, nem mereven, faarccal, nem okvetlenül vasalt ingben, nyakkendőben kell őket hallgatni, hanem meg kell érteni, hogy ezek hozzánk szólnak, s meg kell találnunk, meg kell értenünk az üzenetünket, s ebben szeretnénk őket – viszonylag szűk időkeretben – segíteni.”

Törekszünk arra, hogy változatos műsorokkal örvendeztessük meg ifjú közönségünket. Hallhattak már operát, requiemet, versenyműveket, legutóbb pedig Tóth Péter oratóriumának ősbemutatójához volt szerencséjük, melyet a pécsi zenei felsőoktatás 50 éves évfordulójára komponált a Zeneművészeti Intézet felkérésére.

Ezúttal Arnóth Zoltán klarinétművész és hallgatóinak segítségével a korai amerikai jazz zenébe kóstolhatunk bele: műsoron Bernstein, Gershwin és Joplin művei!

Műsor:
Bill HOLCOMBE: Tiger Rag
Scott JOPLIN: Ragtime Portrait
Duke ELLINGTON: Doin' the Woom-Woom
Lino FLORENZO: Latin-amerikai táncok
George GERSHWIN: Lisa
George GERSHWIN: Oh, Lady be good
Leonard BERNSTEIN: Amerika

 

ARNÓTH Zoltán

Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas klarinétművész, 1983 óta a Zeneművészeti Intézet tanára, az idei évtől kinevezett oktatója. 1979-től a Pécsi Nemzeti Színház Zenekari tagja, majd a jogutódok, a Pécsi Szimfonikus Zenekar, ezt követően a Pannon Filharmonikusok szólamvezető művésze. Zenekari művészként koncertezett Magyarország nagy- és kis városaiban, Európa szinte összes országában, továbbá az USA-ban, Kínában illetve Egyiptomban is. 1998-ban megalapította a Pécsi Klarinét Kvartettet, melynek a mai napig tagja és művészeti vezetője.

30 éve állandó zsűritagja a megyei és a regionális klarinétos találkozóknak és versenyeknek.

 

 

 

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi