, Index = index Potenton Alapítvány

Vidáman a „komolyzenéről” - Mozart arcai

Műsorvezetők: GÖNCZY László zenetörténész és HOLICS László zongoraművész

Tavaszi koncertsorozatunk során immár a 10. hangversenyt tudhatjuk magunk mögött gimnazistáknak szóló, Vidáman a „komolyzenéről” elnevezésű sorozatunk keretében. A sorozat legfőbb célja, hogy a középiskolás korosztálynak megmutassa, hogy az úgynevezett „komolyzene” nagyon is élő zene. Örök érvényű mondanivalója ugyanúgy szól hozzánk és hozzájuk (is), mint a korábbi korok emberéhez, csupán meg kell találnunk, és meg kell hallanunk az üzenetüket – ehhez nyújt segítséget a sorozat, illetve két kitűnő műsorvezetőnk.
Őszi sorozatunk első hangversenyén zenerészletekkel és kötetlen színpadi beszélgetéssel kerül bemutatásra Mozart zenéjének jellegzetes világa. Mutatunk, hozunk a jól ismert, vidám, gondtalan, „napsütötte” hangulatú mozarti muzsikából,
majd ezzel kontrasztba állítjuk a szerző drámai oldalát. Szó esik majd többek között arról, hogy milyen mozzanatok teszik a zenét vidámmá, szomorúvá vagy épp zaklatottá – s hogy miképp tud a zene gyakran olyan hangulat-összetételeket is produkálni, amelyre a szavak nem képesek. A szóló zongorán élőben megszólaltatott részletek mellett egyéb hangszer-összeállításokkal, hangfelvételekből való szemezgetéssel tesszük színesebbé, teljesebbé az élményt. Ki is volt az az ember, aki mindössze 35 évet élt, de több mint hatszáz olyan művet hagyott ránk, melyeket a Föld minden táján mind a mai napig játszanak, s melyeket a beszámolók szerint olyan könnyedséggel írta meg, mint ahogy az ember megiszik egy pohár vizet? Fedezzük fel együtt!

A Vidáman a komolyzenéről – ismeretterjesztő koncertsorozat középiskolásoknak szakmai program megvalósítását 2019. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi