, Index = index Potenton Alapítvány

Zeneművészeti Intézet Gálakoncert

Fellépők:
PTE MK ZMI 2018. évi nívódíjasai:
KAPUSI Sarolta fuvola ǀ ANCIL Anita zongora ǀ GÁSPÁR Dávid zongora ǀ KÓSA Kristóf klarinét
 
Jana ŠKVARKOVÁ zongoraművész
 
Pécsi Egyetemi Kórus
karigazgató: Prof. dr. LAKNER Tamás Liszt-díjas karnagy| vezényel: Prof. Štefan SEDLICKÝ


 

A Zeneművészeti Intézet minden évben a tavaszi szemeszterben rendezi meg Nívóversenyét hallgatói számára. A művésztanárokból álló szigorú bizottság csak a legkiválóbb produkciókat jutalmazza Nívódíjjal. A mostani gálakoncerttel szeretnénk a nagyközönség illetve az elsős hallgatók számára is bemutatni legtehetségesebb hallgatóinkat, illetve nyertes produkcióikat. Nem titkolt szándékunk a jövőre nézve hagyományt teremteni, s rendszeresen közreműködést biztosítani a legügyesebbek számára.

A nívódíjas produkciókat követően szakmai hetünk meghívott művészei lépnek színpadra: Jana ŠKVARKOVÁ zongoraművész, valamint a Pécsi Egyetemi Kórus élén Štefan SEDLICKÝ karnagy.

A több nemzetközi versenygyőzelmet elért Pécsi Egyetemi Kórus (karig.: Prof. Dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy) idén másodízben adott nagy sikerű kínai turnét, illetve legutóbb a bécsi Musikverein-ban működött közre Brahms: Német Requiem-jében. A szakmai hét keretében SEDLICKÝ karnagy úr dolgozik a kórussal, megismerteti az énekeseket a 20. századi és kortárs szlovák kórusrepertoár legjavával. E feszített munka eredményét mutatják be a gálahangversenyen. Műsorukon szerepel többek között Ivan HRUSOVSKÝ több kompozíciója is, akit a szlovák Kodálynak is titulálhatunk.

Izgalmas, színes koncertnek nézünk elébe!Štefan SEDLICKÝ a pozsonyi Zeneakadémián végzett zongora szakot (1990) és karvezetést (1994). 1998 óta tanít egyetemen, később a besztercebányai Művészeti Akadémián.

Elismert karvezető, énekkaraival sok európai városban, Thaiföldön és Mexikóban koncertezett. Értékes díjakat nyertek pl. Spittale-ban, Llangollen-ben, Prágában, Banská Bystricán, a római Palestrina Nemzetközi Kórusversenyen, aranyérmet a rigai kórusolimpián, Grand Prix-t Moszkvában. Minden kórusával számos CD felvételt készített. Együttműködik a zsolnai és nagyszombati kamarazenekarral, közös hangversenyeiken szlovák kortárs szerzők művei dominálnak. Mesterkurzusokat vezet, gyakori zsűritag, és az utóbbi időben aktív szervezője a szlovák kóruséletnek. Kezdeményezője és művészeti igazgatója például a zsolnai Voce Magna nemzetközi kórusfesztiválnak.

 

Jana ŠKVARKOVÁ a besztercebányai Művészeti Akadémia Billentyűs hangszerek tanszékén működik, egyben az Akadémia rektorhelyettese. A zongoraszakot a Brno-i Janáček Akadémián végezte. Előadóművészi irányultságában a kortárs szerzők dominálnak, bemutatta például Vojtech Didi, Jevgenij Iršai, Tadeáš Salva, Peter Špilák műveit. Több monográfia, tudományos cikk és egyetemi jegyzet szerzője zongorapedagógia és a kortárs zene interpretációja témakörökben.

Jegyek

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.

A regisztrált érdeklődők a koncert előtt legkésőbb 15 perccel tudják a regisztrációs jegyet átvenni, ezután a regisztráció törlésre kerül, s érkezési sorrendben, fennmaradó helyek esetén tudjuk beengedni az érdeklődőket.


Regisztráció: koncertek.zmi@gmail.com

Helyszín

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem, Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Oszd meg másokkal!

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi