, Index = index Potenton Alapítvány

ZENÉLŐ ZSOLNAY 3.

A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar koncertje

A koncertsorozat harmadik hangversenyén 20. századi és kortárs szerzők darabjai hangoznak el, amelyek átölelik a fúvószenekari stílusokat és korszakokat, ugyanakkor a zenekar számára is szakmai kihívást jelent a program.

Vezényel: Major András


A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO) a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet jelenlegi és volt hallgatói, a PTE egyéb karai és Pécs város tehetséges muzsikusai összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben. A zenekar megalakulásával emlékezni kíván a zenekedvelő és zeneművelő Zsolnay Vilmosra és családjára, valamint az elődökre, a Zsolnay gyár fúvószenekarára.
A zenekar repertoárjában magyar és európai eredeti fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek találhatók. Célja a magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálása, előadása, a közönséggel való megismertetése hangversenyek és hangfelvételek útján.
A zenekar az elmúlt évben Hidas, a halhatatlan című önálló műsorával lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében, Nagykanizsán, Tamásiban és Baján. Pályázati támogatás (nka) segítségével CD-lemezfelvétel készült Balázs Árpád és Hidas Frigyes műveiből, amellyel a ZsWO példát kíván adni a fiatal gyermek- és ifjúsági zenekarok számára műsorválasztáshoz, valamint előadásmódból.
Zenélő Zsolnay koncertsorozat harmadik hangversenyén 20. századi és kortárs szerzők darabjai hangoznak el, amelyek átölelik a fúvószenekari stílusokat és korszakokat, ugyanakkor a zenekar számára is szakmai kihívást jelent a program.


Major András
zenei tanulmányait trombitásként Budai Attilánál kezdte, majd a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Veszprémben. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán trombitatanár, kamaraművész diplomát szerzett, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán elvégezte a karmester, fúvóskarnagy képzést is. 2002 óta a Kaposvár Helyőrségi Zenekar tagja, 2008 óta karmestere őrnagyi fokozatban. A karmesteri beosztását megelőzően is már vezető szerepet vállalt a Helyőrségi Zenekar szakmai irányvonalának mutatásában. Hangszereléseivel, szakalaki koreográfiákkal egyéni arculatot teremtett a zenekarnak, mely a mai napig meghatározó.
Szívesen komponál saját műveket, különösen, ha ezt zenekarainak teheti meg. Így született meg a „KF” Koncertinduló, a Sírva vígad a magyar című darab, valamint az Espressivo című alkotása gordonkára és zongorára. Több mint száz zenekari hangszerelés fűződik a nevéhez, ezáltal változatos repertoárt biztosít a koncertek alkalmával együttesének.
Alapító tagja a Kaposvári Szimfonikus Zenekarnak, melyben aktív szerepet vállalt, emellett felkérték a Kaposvári Csiky Gergely Színház zenekari tagjának is.
Munkáját az elmúlt években több díjjal jutalmazták: Karmesteri különdíj, Alkotói díj, 5 nemzetközi első, illetve Grand Prix díj, 8 hazai szervezésű regionális és megyei versenyen első illetve kiemelt első díj, Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesterétől Dicsérő oklevél szakmai munkájáért. Somogy Megye Közgyűlése Somogy Polgáraiért Díjat adományozott számára 2016-ban a Somogy polgárai érdekében végzett kiemelkedő munkáért. 2017-ben a Város napján megkapta a Kaposvár Városért díjat.
Major András fontosnak tartja a hagyományok ápolását, és azt a munkát folytatni, melyet az elődök elkezdtek. Kiemelten fontos terület napjainkban a tehetséggondozás, a felnövekvő nemzedék tudatos nevelése, hangszeres tudásának fejlesztése, értékrendszerének kialakítása együtt zenei ízlés formálásával. Olyan célok megtalálása a feladat, mely reálisan megvalósítható, mégis túllép a megszokott programokon, és az újdonság varázsával hat az előadókra és a közönségre egyaránt.


A PTE ZsWO alapítói, szakmai partnerei és támogatói: Pécsi Tudományegyetem, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., Editio Musica Budapest

Jegyek

Belépőjegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft
Családi jegy: 2500 Ft

Online jegyvásárlás

Helyszín

Kodály Központ
7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4

Oszd meg másokkal!

Sajtóanyag

Letöltés

Olvass minket!

Keress minket!

Potenton Alapítvány

7621 Pécs, Szent István tér 17.

info.potentonalapitvany@gmail.com 

PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet

Székhely: Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Levelezési cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.

www.art.pte.hu/zmi